Gå till innehåll
 • svg_commentsatlicons_arrow-11atlicons_arrowsvg_facebooksvg_linkedinsvg_mailatlicons_menuatlicons_molnigtsvg_playsvg_searchatliconssvg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login atlicons_like

  Låt oss samarbeta för mer hållbar och svensk jordbruksproduktion!

  "Det är med stor entusiasm och glädje som jag fått äran att ta över rodret på Krav. Jag ser fram emot att samarbeta med dig för att öka utbudet av hållbara och nyttiga livsmedel", skriver Anita Falkenek, vd Krav

   Anita Falkenek, vd Krav
  Anita Falkenek, vd Krav

  Precis som framgår av de övergripande målen i livsmedelsstrategin, så är jag övertygad om att vi kan öka den svenska jordbruksproduktionen och göra det på ett än mer hållbart sätt. Vägen dit stavas samarbete! Låt oss ta diskussionen tillsammans och med respekt. Vi på Krav vill:

  1. Öka svensk livsmedelsproduktion

  För att öka svensk jordbruksproduktion behöver vi en bra dialog om hur och var detta görs på bästa sätt. Vi behöver fråga oss vilka typer av jordbruk, i vilka regioner, som är mest lämpade att ställa om till ekologiskt, och vilka som är bättre lämpade att fortsätta utveckla den konventionella näringen.

  Det finns redan i dag många bra samverkansformer, som till exempel bli ekobonde.nu och EAT – låt oss använda de forum som finns på bästa sätt!  2. Öka export av svenska livsmedel

  Enligt Business Sweden ökade svensk livsmedelsexport med 10,3 procent under 2016 jämfört med föregående år och samtidigt visar siffror från Livsmedelsföretagen att vi tappat till de viktigaste exportländerna. Parallellt har exporten av Krav-märkta livsmedel ökat med 19 procent under 2016 och värdet närmar sig en halv miljard under 2017. Med andra ord finns stora möjligheter att öka både den totala exporten och den ekologiska delen. 

  3. Öka andelen hållbara jordbruk

  Konsumenterna vill äta gott, nyttigt och hållbart, och efterfrågan på ekologiskt är större än tillgången – en tydlig signal för dig att undersöka möjligheten att ställa om till ekologiskt. Genom att bli Krav-certifierad tar du dig an de tuffaste kraven på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimathänsyn utöver kriterierna för EU-eko.

  Krav är dock inte svaret på alla hållbarhetsutmaningar. Det finns andra metoder och det finns de som pratar om ”bortom Krav”. Bra! Vi behöver vara innovativa för att inte missa möjligheter.

  Jag och mina kollegor ser fram emot att träffa dig på din gård, på LRF-möte, via sociala media – ja, var du än brukar vara – för att diskutera hur vi tillsammans kan öka produktionen och samtidigt göra den än mer hållbar!

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? Logga in här för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen