Gå till innehåll
 • svg_commentsatlicons_arrow-11atlicons_arrowsvg_facebooksvg_linkedinsvg_mailatlicons_menuatlicons_molnigtsvg_playsvg_searchatliconssvg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login atlicons_like
  ❯ Arbetsliv 27 maj 2016

  Vargärende mot Sverige läggs ned

  Efter ändringarna i jaktförordningen lägger EU-kommissionen ned ett av överträdelseärendena mot Sverige.

  Sedan det åter blivit möjligt att överklaga beslut om jakt på varg till vanlig förvaltningsdomstol har EU-kommissionen lagt ned ett av de två ärenden som kommissionen drivit mot Sverige i vargfrågor.

  EU-kommissionen var mycket kritisk mot den tidigare överklagandeordningen där Naturvårdsverket var sista instans för den som ville stoppa beslut om jakt på varg.

  Ändring av Alliansregeringen

  Regeringen beslutade om ändringen i jaktförordningen i februari i år. Då hade den förkortade överklagandeprocessen varit i kraft i två jaktsäsonger. Den ändringen gjordes av Alliansregeringen för att lösa problemet med att överklagandeprocessen i sig stoppade jakt på varg.

  För att både kunna leva upp till EU:s lagar, och få en ordning där överklaganden hinner hanteras innan jaktperioden är över beslutade regeringen i går om ändringar i jaktförordningen.

  Omfattande handläggningsarbete  Med en deadline för när beslut om licensjakt ska vara klara, en koncentration av överklagandeärenden av jakt på de fem stora rovdjuren till Förvaltningsrätten i Luleå och en skrivning om att överklaganden av jakt på skyddade arter ska hanteras skyndsamt, hoppas regeringen att själva handläggningsarbetet inte längre ska stå i vägen för licensjakten.

  Det andra ärendet, om den svenska licensjakten på varg, är fortfarande öppet.

  LÄS MER: Nya ändringar i jaktförordningen beslutade

  Läs mera om

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? Logga in här för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen