Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 19 augusti 2014

  Tvist om skogsslam blir rättssak

  Sveaskog får svidande kritik av Skogsstyrelsen för sitt sätt att gödsla skog i Norrbotten. Till hösten möts parterna inför rätta.

  Rättslig prövning väntar. Sveaskogs gödsling med så kallad bionäring i Norrbotten blir ett fall för mark- och miljödomstolen.
  Rättslig prövning väntar. Sveaskogs gödsling med så kallad bionäring i Norrbotten blir ett fall för mark- och miljödomstolen.

  Verksamheten har pågått i flera år. Sveaskog använder torkat slam från det regionala bolaget Syvab, som sprids i form av pellets på en samamnlagd yta av 330 hektar.

  Kräver utvärdering

  Tanken är att få fram en ny metod som ska gynna skogens tillväxt, men Sveaskog får nu kritik för att inte ha gjort utlovade miljöuppföljningar och för att undanhålla negativa resultat, skriver Svenska Dagbladet.

  Eftersom slamgödslingen kan ha stor inverkan på miljön vill Skogsstyrelsen att miljöeffekterna utvärderas innan mer storskaliga försök genomförs.

  Ger sig inte

  Myndigheten sa därför nej när Sveaskog ville slamgödsla ytterligare två områden i Övertorneå på 14 respektive 30 hektar. Redan gödslade arealer borde kunna användas för fortsatta studier, ansåg Skogsstyrelsen.

  Men Sveaskog har drivit frågan vidare och nu ska fallet upp i mark- och miljödomstolen i Umeå.

  – Det viktiga är att vi får fortsätta göra försök som är till nytta för samhället. Jag tycker det är synd att Skogsstyrelsen utan tunga skäl vill stoppa detta, säger Hans Winsa, forskningsledare på Sveaskog, till tidningen

  Tas upp till hösten

  Parterna är inte heller överens om terminologin kring gödeselmaterialet. Medan Sveaskog använder begreppet ”bionäring” anser Skogsstyrelsen att det handlar om just avloppsslam.

  Analysprotokoll visar också att bionäringen består av rötat, torkat och pelleterat slam från avloppsreningsverk.

  – Vi vet inte om torkning av slammet är tillräckligt vad gäller förekomst av virus och bakterier, och om djur och fåglar kan föra smitta från slam vidare, säger Anja Lomander, markspecialist på Skogsstyrelsen, till Svenska Dagbladet.

  Mark- och miljödomstolen väntas tar upp målet under hösten.

  Till toppen