Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 24 januari 2012

  Tusentals jägare mister licens

  Harald Johanssons mark är för liten för att han åtminstone ska kunna skjuta en kalv varje år. Därför dras hans licens in, och en stor del av livskvaliteten försvinner.

  "Om jag går ihop med grannar är friheten borta", menar Harald Johansson.
  Bild 1/2"Om jag går ihop med grannar är friheten borta", menar Harald Johansson.
  De nya älgjaktreglerna gör att Harald Johansson ger upp sin passion och slutar jaga älg.
  Bild 2/2De nya älgjaktreglerna gör att Harald Johansson ger upp sin passion och slutar jaga älg.

  På sina 35 hektar i Mickelträsk norr om Umeå jagar Harald Johansson ensam eller tillsammans med en kamrat.

  – Vart tredje år har jag lyckas få en älg här. Det är bra, säger han.

  Men det tycker inte myndigheterna, de tycker att man måste kunna skjuta åtminstone en kalv varje år för att man ska få en licens.

  För liten mark

  Länsstyrelsen har skickat ett brev till Harald Johansson och 1 175 andra B-licensinnehavare bara i Västerbotten, och meddelat att deras mark är för liten för en licens.

  För att kunna få en ny licens måste de gå ihop med några grannar och bilda ett jaktlag med mellan 150 och 500 hektar jaktmark, beroende på tillgången till älg.

  – Om jag går ihop med grannar är friheten borta. Då blir man ställd under helt andra premisser, då är det många man ska rätta sig efter. När du har en B-licens är du ju din egen jaktledare. Friheten att gå ut en stund när man tycker det passar, den är borta.

  "De är ängsliga"

  För att informera om hur den nya älgförvaltningen fungerar har Jägarförbundet och länsstyrelsen i Västerbotten turnerat i länet.

  Margaretha Sjögren på naturvårdsenheten har mött flera av dem som nu mister sin B-licens.

  – Det tycker de naturligtvis inte om, de är ängsliga att de inte ska få jaga alls, men vi menar ju att de har möjligheten att skjuta ett antal årskalvar på oregistrerad mark under fem jaktdagar.

  Visst intresse

  Länsstyrelsen uppmuntrar jägarna att slå sig ihop till större licensområden eller älgskötselområden.

  – Nog finns det ett visst intresse, säger Margaretha Sjögren, som dock tror att många kommer att vänta och se och nöja sig med kalvjakt i år.

  Lägger av

  Men det är inget alternativ för Harald Johansson, 77.

  – Jag har talat med grannjaktlaget här, de tar över mina marker, så hänger jag bort geväret. Jag får väl gästjaga med dem några dagar, men annars lägger jag av.

  Älgförvaltningen

  Det är bråttom för de som vill anmäla ett nytt älgförvaltningsområde.
  Senast den 31 januari ska en ansökan ligga hos länsstyrelsen för att jakt ska kunna ske samma kalenderår, om inte länsstyrelsen beslutar annat.
  Källa: Naturvårdsverkets författningssamling NFS 2011:7

  Till toppen