Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Skog 12 februari 2016

  Tar striden om stoppad vargjakt

  Länsstyrelsen i Västmanland överklagar nu förvaltningsrätten i Uppsalas beslut att stoppa licensjakten på varg i Västmanland vintern 2016. Länsstyrelsen menar att ett riksdagsbeslut och den antagna förvaltningsplanen för vargjakt ska väga tyngre för jakt.

  Det var i november 2015 som länsstyrelsen beslutade om licensjakt på varg. Vinterns jakt skulle omfatta sex vargar i Färnareviret som ligger öster om Skinnskatteberg. Syftet med jakten var att minska tätheten av vargrevir och koncentrationen av varg där den är som störst. Detta för att undvika konflikter mellan människa och djur.

  Moment 22

  Den 29 januari satte förvaltningsdomstolen stopp för planerna på vargjakt. Ett av skälen var att "det inte är vetenskapligt bevisat att jakten skulle uppnå länsstyrelsens syften". Länsstyrelsen i Västmanland kontrade då med att de hamnade i en moment 22-situation. Om jakt inte tillåts kan de ju heller inte utvärdera det vetenskapliga syftet med jakten.

  Avgörande betydelse

  Länsstyrelsen anser även att riksdagens beslutade politik i frågan borde ha en mer avgörande betydelse. Även de förvaltningsplaner som arbetats fram av Naturvårdsverket. Detta borde förvaltningsrätten tagit mer hänsyn till i sin dom.

  Bara jaga 10 procent

  I förvaltningsrättens dom framkommer även att jakten bara ska gälla 10 procent av vargarna i Västmanlands län. Även det vänder sig länsstyrelsen mot eftersom det innebär att det inte går att jaga varg i Västmanland förrän det finns mellan 70 och 100 vargar i länet  Förvaltningsrättens dom har nu överklagats till kammarrätten i Stockholm.

  Till toppen