Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 5 december

  Marja Gustafsson fick Guldkotten

  Efter att i 20 års tid arbetat med skogliga internationella projekt i Östersjöländer har svenskan Marja Gustafsson tilldelats den lettiska utmärkelsen Guldkotten.

   Från vänster: Andris Kreslins, generaldirektör på Skogsstyrelsen i Lettland, Janis Duklavs, landsbygdsminister, Marja Gustafsson samt Lettlands president Raimonds Veijonis.
  Från vänster: Andris Kreslins, generaldirektör på Skogsstyrelsen i Lettland, Janis Duklavs, landsbygdsminister, Marja Gustafsson samt Lettlands president Raimonds Veijonis.

  Vid en ceremoni i fredags tilldelades Marja Gustafsson från Sverige den lettiska utmärkelsen Guldkotten. Priset ges till personer som genom långvarigt arbete har utvecklat Lettlands skogsbruk på olika sätt; inom forskning, industri, skogsskötsel, rådgivning och information.

  Internationellt arbete

  Marja Gustafsson är projektledare vid Skogsstyrelsens i Linköping och har under tjugo års tid arbetat med skogliga internationella skogliga projekt i Östersjöländer inklusive Lettland. Bland annat har hon varit med och utbildat Lettlands skogliga rådgivare för att möta de nya privatskogsägarna. Hon har också deltagit i utvecklingen av skogliga organisationer samt utbildat tjänstemän i Östersjöländer.

  Lettiska kolleger

  – Jag blev verkligen både rörd och överraskad på ett mycket positivt sätt att mina lettiska kollegor uppskattat mitt arbete och på detta sätt kommer i håg mina arbetsinsatser, säger Marja Gustafsson, och fortsätter:

  – Om mitt arbete bidragit till den snabba skogliga utvecklingen som skett i Lettland under de senaste tjugo åren då är jag verkligen glad. För mig har det varit en stor ära och förmån att få samarbeta med mina lettiska kollegor, och att nu bli ihågkommen på detta sätt är fantastiskt!

  Miljövänligt

  Också Guldkotten för Årets Innovation hade viss svensk anknytning. Den gick till plantskolan LVM Mazsili som bytt sin kemiska behandling mot snytbagge till svenska Conniflex mekaniska skydd med lim och sand.

  Marja Gustafsson har tidigare även prisats i Sverige för sitt arbete med kunskapsöverföring till de forna öststaterna när hon 2013 fick motta Föreningen Skogens Silverkvist.

  LÄS MER: Nätverk av skogskvinnor runt ÖstersjönLÄS ÄVEN: Bästa investeringen vi kan göraLÄS OCKSÅ: “Bra för Lettland att vi tar med vår kunskap dit”PREMIUM: Stadsborna pressar skogsägarePREMIUM: ”Stadsbor förstår inte hur det fungerar”

  Till toppen