Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 21 november

  Sug från öst räddade finska sågverk

  Finska sågverk har gått igenom ett stålbad sedan finanskrisen. Men nu börjar de återhämta sig. Tack vare ökad efterfrågan från Kina.

   Finland är världens fjärde största exportör av sågade trävaror.
  Finland är världens fjärde största exportör av sågade trävaror. FOTO: Ann Lindén

  Finska sågverk har haft det mycket besvärligare än svenska sedan finanskrisen, det är först nu som finsk sågverksproduktion börjar komma upp i samma nivåer som för tio år sedan. Åren före finanskrisen låg den sammanlagda produktionen på cirka 13 miljoner kubikmeter, 2009 hade den sjunkit till 7,8 miljoner kubikmeter och i år väntas den bli 12 miljoner kubikmeter.

  – Det har tagit tio år för återhämtning, säger Kai Merivuori vid finska sågverksföreningen Sahateollisuus.

  Medan svenska sågverk i hög grad har behållit Storbritannien och övriga marknader i Europa, har finska sågverk till stor del fått skaffa sig nya kunder.

  Dyrare fibrer

  – Sydsvensk sågverksproduktion passar bra till konstruktionsvirke, men vi kan inte konkurrera med dem för vår fiber är dyrare och måste gå till synligt trä, till möbler, paneler och golv, säger Kai Merivuori.

  Andelen trävaror som går till Europa är mindre än för 10-20 år sedan, medan marknaderna i Nordafrika, Mellanöstern och Asien har vuxit.

  Det faktum att Finland har euro gör att finska sågverk aldrig kan få några valutafördelar vid export till andra euroländer, såsom svenska sågverk har haft under flera perioder de senaste åren. Finska sågverk har också ett längre avstånd till sina kunder än vad sydsvenska sågverk har.

  För svenska sågverk har marknaden i Sverige stor betydelse.

  – Hemmamarknaden i Finland är mindre än den är i Sverige och vi är inte tillbaka på nivåer från före finanskrisen. Trä i offentligt byggande är inte lika stort i Finland som i Sverige, säger Kai Merivuori.

  Kina räddningen

  Kina har blivit räddningen för Finland, exporten dit har ökat stort de senaste åren.

  Sverige exporterade drygt 700 000 kubikmeter trävaror till Kina förra året och hittills i år har exporten ökat med 21 procent. Det är en stor ökning, men både volymen och ökningen är mycket större från Finland. Förra året var den 1 miljon kubikmeter trävaror, och i år förväntas den bli 1,5 miljoner kubikmeter.

  Trots den stora volymen till Kina, är landet fortfarande en ny marknad. Det finns möjligheter att öka exporten ytterligare, bland annat finns det potential i den träemballageindustrin.

  – Vi kan öka produktionen vid finska sågverk, men vi bromsas av en brist på lönsamhet, säger Kai Merivuori.

  Fakta

  I Sverige finns några stora sågverksproducenter med en produktion på över en miljon kubikmeter årligen, och många små som sågar runt 100 000 kubikmeter om året. Den finländska sågverksindustrin ser lite annorlunda ut. Förutom de fyra största sågverksföretagen Metsä, UPM, Versowood och Stora Enso, finns många mellanstora sågverksföretag.

  Finland är världens fjärde största exportör av sågade trävaror, efter Kanada, Ryssland och Sverige.

  Källa: Sahateollisuus/ATL

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Obegränsad läsning – alla artiklar på atl.nu
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  • Spara 98 kr! Ord pris 99 kr/mån
  • Bekväm tillsvidareprenumeration
  • Avsluta när du vill. Ingen bindningstid

  1 kr första månaden. Därefter betalar du 99 kr/mån. Avsluta när du vill.

  Till toppen