Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Skog 20 april

  Södra ser positivt på resten av året

  UPPDATERAD

  Södra redovisar ökad omsättning och högre vinst.

   Södras bruk i Värö i Halland.
  Södras bruk i Värö i Halland. FOTO: Birgitta Sennerdal

  Valutakurser och massapris står rätt för Södra just nu. Därtill kommer en bra konjunktur för trävaror, vilket gör att Södra presenterar ett förbättrat resultat för första kvartalet i år.

  Koncernens nettoomsättning var 5 098 miljoner kronor och rörelseresultatet 451 miljoner kronor.

  Lars Idermark, som är koncernchef för Södra, framhåller gärna förbättringen inom sågverksrörelsen. Affärsområdet Södra Wood gjorde en rörelsevinst på 3 miljoner kronor, vilket kan jämföras med förlusten på 93 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

  Med tanke på det goda läget för trävaror, borde det inte gått ännu bättre?  – Vi har gjort omstruktureringar och det ger effekt, men vi kommer från ett läge som inte varit branschledande och förändringar tar tid, säger Lars Idermark.

  Stora vinsterna från massa

  De stora vinsterna kommer från Södras massatillverkning. Resultatet påverkades av goda prisnivåer och en för verksamheten positiv valutautveckling och rörelseresultatet blev 457 miljoner kronor, vilket är en ökning jämfört med motsvarande period i fjol då rörelseresultatet blev 371 miljoner kronor.

  – Cell har gjort ett bra kvartal.

  Lars Idermark säger att det utbyggda massabruket i Värö går som planerat, men att det finns ett inplanerat tvåveckorsstopp för fabriken under maj månad. Då ska vissa finjusteringar göras.

  – Man måste ha ett större stopp när man bygger så här stora anläggningar.

  Ser ett starkt andra kvartal

  Marknaden för sågade trävaror bedöms som god även under kommande kvartal. Även på massamarknaden ser det ljust ut för producenterna och Södra höjer priset på barrmassa från den 1 maj.

  – Baserat på den positiva trend vi sett sedan hösten 2016 talar mycket för ett starkt andra kvartal, säger Lars Idermark.

  RELATERAT Södra höjer priset på timmer och massaved

  Prispress på interiörträ

  Marknaden för interiörträ präglades däremot av ökad konkurrens under första kvartalet i år.

  Fler aktörer inom främst det vitmålade listsortimentet har lett till påtaglig prispress med minskade volymer och krympande marginaler som följd.

  – Det är en omstrukturering inom branschen i hela Norden, säger Lars Idermark.

  Södras interiördel har kämpat med dålig lönsamhet, och flera anläggningar med bland annat golvtillverkning har sålts. Tidigare var det ett eget affärsområde, men numera ingår interiörsortimentet i Södra Wood.

  Ska Södra ha kvar Interiör?

  – Nu har vi Interiör och vi har inga andra planer. Över tid får vi se vad det leder fram till, säger Lars Idermark.

  Södras första kvartal 2017

  Omsättning: 5 098 miljoner kronor/(4 545)

  Rörelseresultat: 451 miljoner kronor (249)

  Vinst före skatt: 430 miljoner kronor/(233)

  Läs mer om

  Till toppen