Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Skog 19 mars

  Skogsbruket avverkar allt yngre skog

  Svensk granskog avverkas allt tidigare. Trenden är tydlig i hela landet enligt en rundringning som ATL har gjort. På sikt tros åldrarna minska ännu mer.

  – Ska man sköta skogsbruket ekonomiskt bör man i de flesta fall föryngringsavverka vid lägre ålder än i dag, säger Clas Fries vid Skogsstyrelsen.

   Clas Fries, skogsskötselspecialist på Skogsstyrelsen.
  Clas Fries, skogsskötselspecialist på Skogsstyrelsen.

  Södra gör det, Mellanskog gör det och så även Norrskog. De rekommenderar skogsägare en lägre omloppstid i framför allt granskog inom sina respektive områden än vad de tidigare gjort.

  – Om man strävar efter att sköta sin skog för att ge bra avkastning kan det snarare bli en kostnad att vänta för länge med att föryngringsavverka, säger Matts Söderström, skogschef på Mellanskog. Man måste vara medveten om att tillväxten avtar vid en viss ålder och att man riskerar röta och stormskador.

  Södras skogsstrateg Göran Örlander håller med.

  – Efter stormarna har vi sänkt våra rekommendationer till att i snitt avverka tio år tidigare.  Norrskog har inga generella rekommendationer åldersmässigt men skogschef Olof Falkeström säger att framförallt kulturskogar avverkas allt tidigare.

  Ser en trend

  Clas Fries, Skogsstyrelsens expert på skogsskötsel, anar en trend mot allt kortare omloppstider även om han inte finner stöd för det i statistiken ännu. Dock ser han inga nackdelar i att föryngringsavverka tidigare ur produktions- och ekonomisk synpunkt.

  – Den mesta skogen växer som bäst när den är mellan 30 och 60 år. Sedan sker en minskning i tillväxt och då finns alltid risk för rötangrepp och stormskador.

  En annan stor fördel med kortare omloppstid är att man efter en avverkning planterar förädlade plantor som har en upp till 20 procent bättre tillväxtpotential.

  Fördel ekonomiskt

  Rent ekonomiskt är det alltså inte fel att skog avverkas tidigare, däremot kan andra natur- och rekreationsvärden försämras.

  – En skog börjar bli värdefull som rekreationsskog när den blir äldre, säg omkring 60 år. Om den avverkas vid 80 år kan man säga att den är intressant att vistas i under 25 procent av sin omloppstid. Avverkas den vid 100 år är den intressant 40 procent av tiden. Dessutom blir den biologiska mångfalden ofta större med åren och på det sättet är det negativt med kortare omloppstider, säger Clas Fries.

  Lägsta tillåtna ålder för föryngringsavverkning

  Avverkning i alla län utom Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands och Jämtlands län

  Avverkning i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrlands och Jämtlands län

  Skrolla i sidled för att se hela tabellen.

  LÄS MER: Uppåt för avverkningarna

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen