Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 25 april 2012

  Skogsägare varnas för lärkborren

  Skogsstyrelsen bedömer risken för att lärkborren ska etablera sig i södra Sverige som stor och uppmanar skogsägarna att vidta förebyggande åtgärder.

  Skadegöraren med det latinska namnet Ips cembrae hittades förra året i Sverige för första gången. Fyndet gjordes på skånska Romeleåsen.

  Skogsstyrelsen bedömer att risken för att lärkborren, som till utseendet är mycket lik granbarkborren, etablerar sig är störst i södra och västra Skåne samt i södra Halland.

  Skogsstyrelsen uppmanar skogsägare att undvika att lagra lärkvirke över 5 centimeter i diameter i skogen under perioden 1 till 15 juli. Om inte detta är möjligt bör lagringen åtminstone ske minst ett par hundra meter från närmaste lärkbestånd.

  Lärkborrarna förs till Sverige med vinden från Danmark.

  – Ju mindre skogsareal det finns mellan det aktuella lärkbeståndet och Danmark, desto viktigare är det att följa råden, säger Gunnar Isacsson, ekolog på Skogsstyrelsen, i en kommentar.

  Han uppmanar också skogsägare att rapportera eventuella fynd av angripna lärkträd till myndigheten.

  Lärkborren kan troligen övervintra även som larv. Därför finns det ingen årstid som kan bedömas som säker för avverkning av lärk. Avverkat lärkvirke bör därför alltid upparbetas, flisas eller transporteras till terminal senast den 1 juli.

  Till toppen