Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 1 januari 1970

  Regeringes vargutspel får kritik

  Regeringens förslag till åtgärder för att få till stånd en bättre vargpolitik får kritik från Inga Ängsteg på Viltskadecenter.

  – Det är positivt att regeringen nu verkar ha en enad syn. Men det är ett otroligt fokus på just arten varg i Sverige. Den kostar i dag väldigt mycket skattepengar och jag är tveksam till om detta är vettigt, säger Inga Ängsteg, verksamhetsansvarig på SLU:s Viltskadecenter på Grimsö forskningsstation.

  I debattinlägget skriver regeringen bland annat att de vill ägna mer kraft åt utmaningen att kombinera en stärkt vargstam med villkoren för att hålla tamboskap och ha husdjur i områden med varg. Regeringen listar fem åtgärder.

  Inga Ängsteg menar att det i dag finns mellan 350 och 400 vargar i Sverige och att det går väldigt bra för vargstammen i Sverige. Den ökar med i snitt 15 procent varje år och i vår kommer ett tillskott av ytterligare omkring 150 till 200 valpar. Samtidigt far väldigt många människor och djur illa i vargtäta områden och skadorna på tamdjur ökar varje år.

  – Vargen är skyddsvärd men den är en av världens mest utbredda däggdjursarter, näst efter rödräv och människa. Det är bekymmersamt att vargen tar så otroligt mycket kraft.

  Till toppen