Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 22 september

  "Råvarufrågan måste lösas"

  Investeringen på 15 miljarder kronor i ett bioraffinaderi i Domsjö skulle vara lönsam, enligt en ny konsultrapport. Men för att klara råvaruförsörjningen måste industrin få ta ut mer virke ur skogen.

   Domsjö fabriker utreder möjligheterna att bygga ett nytt bioraffinaderi för 15 miljarder kronor.
  Bild 1/2 Domsjö fabriker utreder möjligheterna att bygga ett nytt bioraffinaderi för 15 miljarder kronor. FOTO: Domsjö fabriker
   "Vi kan försörja en sån här anläggning om vi får avverka den mängd som finns i skogarna", säger Lars Winter.
  Bild 2/2 "Vi kan försörja en sån här anläggning om vi får avverka den mängd som finns i skogarna", säger Lars Winter.

  Domsjö fabriker utreder en investering på 15 miljarder kronor i ett nytt bioraffinaderi. Satsningen skulle kunna ge 5 000 nya jobb och en årsproduktion på 1,5 miljoner ton cellulosa, men även protein och biogas.

  Investeringen är fullt genomförbar och skulle vara lönsam, enligt en nyligen presenterad förstudie som utöver Domsjö fabriker även delfinansierats av bland andra Ikea och H&M. Det uppger P4 Västernorrland.

  Finansieringen inget problem

  Att ordna finansieringen är enligt Lars Winter, vd på Domsjö fabriker, inte det största problemet. Domsjös indiska ägare, storbolaget Aditya Birla, säger sig vara intresserade och “till lönsamma projekt som det här brukar det alltid finnas intresserade parter att investera i det”, enligt Lars Winter.

  Som största svårighet ser han i stället att säkerställa råvarutillgången.

  “Det är ju faktiskt 5 miljoner kubikmeter mer som ska tas ut ur skogen. Råvaran finns men vi får, eller kan inte i dag avverka den mängd som växer i skogen. I dag växer det väsentligt mycket mer än vi har möjlighet och får skörda ur skogarna”, säger han till P4 Västernorrland.

  Men hans oro för att inte få avverka är obefogad, enligt Skogsstyrelsen.

  – Jag tycker inte att det finns fog att känna en sådan oro, och det beror på att det är väldigt lite skyddad skog i Västernorrland idag. Det är bara drygt en procent av skogen i Västernorrland som är skyddad, säger Vanja Strand, distriktschef på Skogsstyrelsen i Västernorrland, till P4.

  Produktionsmål i skogsprogram

  Lars Winter ser gärna att frågan om produktionsmål tas in i det nationella skogsprogrammet.

  “Och att vi också klargör hur vi ska göra med avsättningar, att vi får bruka den tillväxt som finns i skogen och inte att fokusera allt för mycket på att avsätta arealer som skulle kunna skapa både sysselsättning och produkter som ersätter oljebaserade produkter”.

  Domsjö kommer nu att arbeta vidare med projektet. Ett första beslut kan komma tidigast 2020, ett slutligt beslut skulle kunna tas 2021 och en färdig anläggning stå klar 2023.

  LÄS OCKSÅ: Jätteraffinaderi kan byggas i SverigeMiljonprojekt när skog ska bli tyg

  Till toppen