Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Skog 20 februari 2016

  Påkörd varg korrekt avlivad

  Avlivningen av den påkörda vargen i Värmland under nyårsnatten var korrekt utförd. Det konstaterar Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA.

  Arkivbild. Vargen på bilden har ingenting med händelsen att göra.
  Arkivbild. Vargen på bilden har ingenting med händelsen att göra.

  SVA har obducerat varghanen, som avlivades av en eftersöksjägare efter att vargen blivit påkörd av en bil utanför värmländska Kil.

  Till Svensk Jakt säger rovdjurssamordnaren Tomas Meijer:

  – Djur var avlivat med fyra träffar där eftersöksjägaren stått på sidan eller snett framifrån, två träff i lungor och sedan fångskott. Avlivningen har skett på ett korrekt sätt med träffar i vitala delar.

  Alla blod- och parasitprover är ännu inte analyserade men obduktionen har visat att vargen var påkörd. Ena bakbenet var av med flera frakturer och lösa benbitar med kraftiga blödningar.  – Musklerna visade tendens till att börja dra ihop sig runt skadan vilket visar att skadan varit en viss tid, säger Tomas Meijer.

  Efter avlivningen på nyårshelgen utsattes eftersöksjägaren för både hot, förföljelse och skadegörelse. Bland annat spreds rykten via sociala medier om att avlivningen inte skulle ha gått rätt till och att vargen inte alls var skadad när den avlivades.

  Polisen tog hoten på allvar och jägaren fick extra polisskydd.

  LÄS OCKSÅ: Mordhot efter avlivning

   

   

   

  Till toppen