Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 29 april 2015

  Oklart om snurrors hälsoeffekter

  Ljudet från vindkraftverk kan störa närboende. Men om det även kan uppstå andra hälsoproblem är oklart, enligt en ny studie.

  Oron för negativa hälsoeffekter tas ofta upp i debatten när nya vindkraftverk ska byggas nära bostäder.

  Saknas underlag

  Bullret från de stora verken befaras kunna orsaka allt från sömnstörningar till hjärt- och kärlsjukdomar.

  Men forskningsunderlagen är bristfälliga i de flesta fall, konstaterar en internationell expertgrupp som gått igenom den kunskap som finns i ämnet.

  – Det saknas framför allt studier av exponering under längre tid, säger Kerstin Persson Waye, professor på Sahlgrenska akademin i Göteborg och en av experterna som ingått i projektet, till nyhetsbyrån TT.

  Kanske sömnproblem

  Av drygt 30 granskade hälsoeffekter finns enligt rapporten bara ett symptom som kan bekräftas: så kallad störning, en känsla av obehag som i sin tur kan påverka hälsan.

  Det finns även ett visst stöd för att ljudet kan leda till sömnproblem.

  Samtidigt avfärdar rapporten att vindkraftsbullret skulle kunna leda till hörselskador.

  Mer forskning krävs

  Det finns inte heller inte tillräckligt stöd för att snurrorna skule orsaka stress, hjärt- och kärlsjukdom eller illamående.

  Här behövs mer forskning och även nya mätmetoder, bland annat för att fånga upp även lågfrekvent ljud, något som är på gång i ett svenskt forskningsprojekt.

  Rapporten kommer från Council of Canadian Academies, en oberoende forskningsorganisation, som utrett frågan för det kanadensiska folkhälsodepartementet.

  Den finns att ladda ner här.

  Till toppen