Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Skog 22 februari 2016

  Mp vill ta ifrån Jägarförbundet allmänna uppdraget

  Svenska Jägareförbundet är inte lämpligt att ta hand om "Allmänna uppdraget" kring viltvård som man gör i dag. Det menar den miljöpartistiska riksdagsledamoten Stina Bergström som nu vill avveckla uppdraget och ta ifrån förbundet 50 miljoner per år.

  Det är inte första gången som det blossar upp till strid kring det allmänna uppdraget vars skapelse går tillbaka 1930-talet. Svenska Jägareförbundet får årligen 50 miljoner kronor av staten för att informera kring viltvård, pengar som tas ur potten som skapas när jägarna betalar in sina jaktkort.

  Under politikerveckan i Almedalen i somras debatterades det allmänna uppdraget flitigt och nu är det dags igen. Sveriges Radios program Kaliber har granskat uppdraget och ställer sig frågan om Svenska Jägareförbundet förmedlar en objektiv bild när man samtidigt bedriver opinion i frågor i samma ämne.

  – Det finns en ganska stor risk att intressen som inte omhuldas av Jägareförbundet inte kommer till tals i lika hög utsträckning när man fattar beslut, säger Andreas Duit, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet, till SR.

  "Jägareförbundet är jätteduktiga"

  Miljöpartiet har tidigare varit starkt kritiskt till upplägget och nu vill Stina Bergström, talesperson för miljöpolitiska frågor i partiet, att systemet görs om.  – Jägareförbundet är jätteduktiga när det gäller att bedriva skyddsjakt och göra eftersök och så, och det är ju jägare som måste göra det. Men däremot de här delarna som handlar om information till allmänheten där tycker jag att det känns konstigt att det är EN organisation som ska göra det, och en organisation som har en syn på saken, så att säga, säger Stina Bergström till SR.

  Svenska Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld menar dock att man kan hålla isär de olika uppgifterna.

  – Så länge vi håller oss till fakta känns det som positivt både för våra medlemmar och för regeringen samt jakt- och viltförvaltningen, säger han till Kaliber.

  Till toppen