Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Skog 13 juni

  Moraeus: "Jag experimenterar med tanken vad som skulle hända"

  Martin Moreaus lyfter idén av en form av entréavgift för att komma in i skogar, en ytterlighet till allemansrätten.

  Martin Moreaus, är nyinvald ledamot i LRF:s riksförbundsstyrelse. Äganderätt är en av hjärtefrågorna, som han berättar om i intervjun med ATL.

  Se hela intervjun med Martin Moreaus i klippet ovan.

  Många är engagerade i skogen och skogsfrågor. Tror du att vår långa tradition av allemansrätten kan ha påverkat icke skogsägares syn på skogen i landet?

  – Jag tror att det finns både för- och nackdelar ur det perspektivet med allemansrätten. De som kommer ut i skogen och får se hur det ser ut kan bli lite resistenta mot kampanjer som valsar runt där man försöker beskriva verkligheten. Samtidigt gör allemansrätten att gränsen mellan mitt och ditt är lite flytande. I någon artikel stod det att skogsägaren “ska avverka vår skog”, där “vi vandrat”. Så till viss del finns det nackdelar ur ett äganderättsligt perspektiv, säger Martin Moraeus och fortsätter.  – Hade man inte haft en allemansrätt då skulle man få en möjlighet att ta betalt för de sociala värdena i skogen. Om det finns ett socialt värde? Hur mycket är befolkningen i den här orten beredda för att komma och ströva i min mark? Den möjligheten har vi inte med allemansrätten, resonerar Martin Moraeus.

  Du leker med en tanke på en entréavgift för att komma in i din skog?

  – Jag leker kanske inte med tanken att genomföra det. Jag bara experimenterar med tanken vad som skulle hända. Då skulle man få ett bevis på om det finns sociala värden, och om det fanns en betalningsförmåga. Då finns det ett ekonomiskt incitament för skogsägare att skapa sociala värden. Att som skogsägare fundera, varför är de inte hos mig? Är för mycket monokultur, eller för snårigt? säger Martin Moraeus.

  – Så kan det bli när man tänker högt i direktsändning.., säger Martin Moraeus.

  Intervjun gjordes i ATL:s livesändning från Elmia Wood. Se fler klipp från Elmia Wood här!

  Till toppen