Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 25 september

  Lite skyddad skog i Västernorrland

  Skydd av skog är inget hot mot råvaruförsörjningen för ett utbyggt Domsjö fabriker, anser Vanja Strand, Skogsstyrelsen. Bara drygt en procent av skogen i Västernorrlands län är skyddad, vilket är den lägsta andelen i hela landet.

   Skyddet av skog i Västernorrland är inget hot mot råvaruförsörjningen till ett bioraffinaderi vid Domsjö fabriker, anser Vanja Strand, Skogsstyrelsen.
  Skyddet av skog i Västernorrland är inget hot mot råvaruförsörjningen till ett bioraffinaderi vid Domsjö fabriker, anser Vanja Strand, Skogsstyrelsen. FOTO: ARKIV

  Lars Winter, vd för Domsjö fabriker, ser skydd av skog som ett hot för en utbyggnad av Domsjö fabriker. Bakgrunden är att företaget utrett en investering på cirka 15 miljarder kronor i ett nytt bioraffinaderi. Enligt en konsultrapport skulle investeringen vara lönsam och kunna ge 5 000 nya jobb. Men den kräver också mer råvara, 5 miljoner kubikmeter, och Lars Winter ser fortsatta avsättningar som ett hinder för en utbyggnad.

  “Råvaran finns men vi får, eller kan inte i dag avverka den mängd som växer i skogen. Det växer väsentligt mycket mer än vad vi får skörda. Det här är en fråga som måste lösas”, sa han i en intervju med P4 Västernorrland.

  Håller inte med

  Men Vanja Strand, distriktschef på Skogsstyrelsen i Västernorrland, håller inte med om att skydd av skog är ett stort hinder för råvaruförsörjningen:

  “Jag tycker inte att det finns fog att känna en sådan oro, och det beror på att det är väldigt lite skyddad skog i Västernorrland idag. Det är bara drygt en procent av skogen i Västernorrland som är skyddad”, säger hon till P4 Västernorrland.

  Vanja Strand anser att detta är en vanlig missuppfattning både bland allmänheten, skogsägare och inom skogsbruket.

  “Man känner att det är ett hot med skyddad skog trots att det är en bråkdel av skogen i Västernorrland som är skyddad. Man kanske inte har koll på fakta, det kan vara en del. Det finns ju en debatt om naturvård, och att det kan finnas en negativ upplevelse kring äganderätt som kanske bygger på det här hotet”, säger hon.

  Enligt Vanja Strand har Västernorrland lägst andel skyddad skog i hela Sverige. Orsaken är en lång historik av brukande samt ett stort mörkertal, det vill säga skyddsvärda områden som ännu inte kartlagts. Själv anser hon att Västernorrland borde ha en högre andel skyddad skog, bland annat för att säkra den biologiska mångfalden.

  LÄS MER: Råvarufrågan måste lösasLÄS OCKSÅ: Jätteraffinaderi kan byggas i SverigePREMIUM: Högst andel biotopskydd och naturvårdsavtal i skogsfattiga län

  Till toppen