Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 28 december 2015

  Licensjakt på varg stoppas i fyra län

  Förvaltningsdomstolen i Karlstad har beslutat att tills vidare stoppa licensjakten på varg i Värmlands och Örebro län.

  Vid lunchtid på måndagen stod det klart att licensjakten på varg stoppas tills vidare inte bara i Värmlands och Örebro län, utan även i Dalarnas och Gävleborgs län.

  Inhibition

  Förvaltningsrätten i Falun har tagit beslut om så kallad inhibition av Naturvårdsverkets tidigare beslut. Jakten som berörs omfattar åtta vargar i ett revir i Dalarnas län och sex vargar i ett revir i Gävleborgs län.

  Skulle startat 2 januari

  Jakten var tänkt att starta den 2 januari.

  Licensjakten i Värmlands och Örebro län skulle ha omfattat 26 vargar i totalt fyra revir.

  Rätt att överklaga

  ATL har tidigare rapporterat om att miljöorganisationer fått rätt att överklaga licensjakt på varg till domstol – något som Världsnaturfonden, Svenska rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen också gjorde förra veckan.

  I en skrivelse till förvaltningsrätten yrkar Svenska Jägareförbundet på att inhibition avslås och att beslutet om licensjakt fastställs.

  Jägareförbundet överklagar

  Eftersom förvaltningsrättens beslut kan överklagas kommer Jägareförbundet att lämna in en överklagan i dag. Det uppger Sveriges Radio P4 Värmland.Målet kommer att avgöras i mitten av januari, enligt TT.

  Förvaltningsrätten i Uppsala väntas lämna sina beslut under dagen i dag, måndag.

  Till toppen