Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 5 januari 2012

  Lågt elpris hot mot vindkraften

  Utbyggnaden av ny vindkraft hotar att komma av sig på grund av de låga priserna på el och elcertifikat.

  – Självklart blir det svårt att bygga mer förnybar energi om priserna fortsätter att gå ned, säger Gunnar Fredriksson, vice vd i Svensk Vindenergi.

  Milt och blött

  Efter en mild höst och en blöt, mild och blåsig december är elpriserna pressade. Spotpriset på el var i december 2011 64 procent lägre än ett år tidigare, och ligger just nu på under 30 öre kilowattimmen.

  Vindkraften, som fördubblades förra året och var större än en kärnkraftsreaktor, är nu så stor att den pressar priset när det blåser rejält och raderar skillnaderna mellan elområdena. Priset spås framöver ligga på nivån 40 öre/kWh.

  Samtidigt har priset för elcertifikaten, som går till förnyelsebar energiproduktion, rasat 26 procent från december 2010 till december 2011.

  Under kalkylnivå

  Sammantaget ligger elpriset just nu på cirka 45 öre/kwh, vilket är långt under de 60, 70 öre man har i kalkylen för en vindkraftsinvestering.

  Från årsskiftet ingår Norge i handeln med elcertifikat. På kort sikt behöver Norge köpa svenska certifikat, vilket borde betyda att priset går upp något.

  Men Norge har en outbyggd vattenkraft som kan byggas ut till lägre kostnad än vindkraft, och då kan priset på elcertifikaten komma att minska ytterligare.

  I norska vatten

  I stället för vindkraftverk på svenska marker kan turbinerna hamna i norska vattendrag.

  – Mycket av den vattenkraften som byggs ut i Norge skulle klara sig på egna meriter helt utan stöd, säger Gunnar Fredriksson.

  – Blir det så att den norska vattenkraften sätter priset på elcertifikaten, så kommer det inte att byggas någon vindkraft, solkraft eller biokraft eller något annat.

  Till toppen