Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 29 juli 2015

  Ja till skyddsjakt på varg i Dalarna

  Över 40 får och getter har vargdödats under en månad i Dalarna. På onsdagen beslutade därför länsstyrelsen att godkänna skyddsjakt på en varg i det så kallade Gimmenreviret.

  Angreppen har skett i området mellan Insjön och Sågmyra i närheten av Leksand. ATL.nu berättade i går att länsstyrelsen ändå övervägde att stoppa planerna på skyddsjakt.

  Anledningen är att det i Gimmenreviret finns en alfahane som anses genetiskt värdefull för att minska graden av inavel.

  Tillräckligt allvarligt

  Men nu har alltså länsstyrelsen ändrat sig, rapporterar Sveriges Radio.

  – Det angreppet som skedde på de 24 fåren, de har rovdjursavvisande stängsel. Och när man då bedömer skyddsjakt, är det en bedömning av den allvarliga risken i framtiden. Och då bedömer vi att det som hänt i reviret är så pass allvarligt att vi inte ser någon annan möjlighet än att besluta om skyddsjakt, säger Jonas Bergman, vid Länsstyrelsen i Dalarna, till SR.

  En varg får skjutas

  Skyddsjakt beviljas på en varg – trots att det kan öka risken för inavel i reviret.

  – Nu har vi beslutat om väldigt begränsad jakt vid tamdjurshägn och 300 meter runtom för att säkra att det så långt som möjligt skjuts individer som faktiskt kan innebära skada. Vi har också skrivit att man så långt möjligt inte ska skjuta den genetiskt viktiga vargen, säger Jonas Bergman.

  Pengarna slut

  De pengar som djurägare kan söka hos länsstyrelsen till åtgärder mot rovdjursangrepp är nu slut. Myndigheten bedömer också att det finns risk för vargattacker på tamdjur. Därför godkänns skyddsjakt.

  Till toppen