Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Skog 20 april

  "Inget tar sitt ansvar"

  Sten-Ivans svampangripna tallbestånd började avverkas i mitten på februari för att hindra smittspridning. Men två månader senare låg träden fortfarande kvar, och det saknas regelverk för att snabba på flisning och bränning.

   I mitten på februari började Sten Ivan Danielssons svampangripna tallbestånd att avverkas för att hindra smittspridning. Två månader senare låg träden fortfarande kvar i väntan på flisning.
  I mitten på februari började Sten Ivan Danielssons svampangripna tallbestånd att avverkas för att hindra smittspridning. Två månader senare låg träden fortfarande kvar i väntan på flisning. FOTO: Ulf Aronsson

  I fjol upptäcktes det första omfattande angreppet av tallsvampen diplodia på Sten Ivan Danielssons 15 hektar stora och 17 år gamla tallbestånd i Odensala norr om Arlanda. För att hindra smittspridning bestämde sig Sten Ivan för att avverka, flisa och bränna träden så snabbt som möjligt.

  Något stöd från staten finns inte för den här typen av situationer och det täcks inte heller av skogsförsäkringen. Sten Ivan får själv stå för hela kostnaden, som han uppskattar till 0,5 – 1 miljon kronor.

  Flisningen drog ut på tiden

  I mitten på februari började beståndet avverkas, men två månader senare låg virkestravarna fortfarande kvar.

  – Avverkningen drog ut på tiden, bland annat på grund av sportlov. Sen tog skotningen några dagar, sen var det tjällossning, problem med någon kabel som satt för lågt och sen blev det påsklov, säger Sten Ivan Danielsson uppgivet.

  Besviken markägare  I vänta på att träden ska flisas är risken för spridning av sporerna fortfarande är stor. Sten Ivan Danielsson skrev avtal med företaget som gjorde avverkningen, som i sin tur har avtal med en flisentreprenör. Sten Ivan har legat på och ringt bägge men utan resultat.

  – Det känns för djävligt, och jag är väldigt besviken. När man som markägare ser till att det kommer ned i tid så är det ingen som tar sitt ansvar i nästa led. De har inte tagit det här på allvar, man flyttar problemet och skyller på någon annan.

  Tandlöst regelverk

  Men egentligen finns inga större incitament, annat än god vilja, för entreprenörerna att snabbehandla Sten Ivans avverkning och flisning.

  – Träden borde flisas nu, före växtsäsongen. Men regelverket i Sverige är tandlöst och det finns inget som ser till att flisningen görs på ett bra sätt, säger Jan Stenlid, professor vid SLU, som arbetar med en kartläggning av diplodia i Sverige.

  Markägaren i kläm

  – Allt går inte att lösa med privata initiativ, och det blir markägaren som kommer i kläm. En större markägare hade kunnat sätta press på entreprenörerna, men små markägare har inte mycket att sätta emot. Man får verkligen hoppas att flisningen kommer igång nu.

  Läs mer om

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen