Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

  Ikea ökar kontroll med logistikköp

  Ikea förvärvar långvariga affärspartnern Bring SCM för att få bättre kontroll och hålla kostnaderna nere.

  FOTO: MOSTPHOTOS

  Ikeas matverksamhet har gått från att vara en service till kunderna till att bli ett eget affärsområde. Nu tar Ikea nästa steg och förvärvar logistikföretaget Bring SCM, som varit en samarbetspartner i 20 år.

  Syftet är att öka kontrollen över varor och distribution samt att hålla nere kostnaderna.

  – Vi vill vara trygga med att de krav vi ställer också uppfylls. Därför vill vi ha de här funktionerna under Ikeaparaplyet, säger Ylva Magnusson, kommunikationschef på Ikea Food services.

  Helsingborgsbaserade Bring SCM ägs av Posten Norge. Formellt tar Ikea över Bring SCM vid halvårsskiftet. Inga personalförändringar planeras.

  Ökad omsättning  Matverksamheten i Ikeavaruhusen har växt med 7-10 procent under de senaste åren och omsatte 1,7 miljarder euro 2016.

  60 procent av leverantörerna till Ikea Food Services är svenska. Till exempel levererar Dafgårds de köttbullar som serveras på varuhusens restauranger. I takt med att Food Services verksamhet växer väntas också de inköpa volymerna öka.

  – Ikea satsar på maten och vi vill göra den svenska maten mer känd och lättillgänglig utanför Sveriges gränser. Med satsningen på svensk mat och tillväxten på 12-15 nya Ikeavaruhus i världen per år ser vi positivt på utvecklingsmöjligheterna, säger Ylva Magnusson.

  Till toppen