Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 1 december

  Greenpeace stoppar avverkning i Jämtland

  Greenpeaceaktivister stoppar just nu en av SCAs avverkningar i Jämtland. – Den här skogen är en av de få riktiga skogar som finns kvar i Sverige. Den måste skyddas, säger Lina Burnelius, Greenpeace.

   Lunglav, som på sälgstammen i bild, är ett av skälen till att Greenpeace anser att Harrsjöskogen inte ska avverkas.
  Lunglav, som på sälgstammen i bild, är ett av skälen till att Greenpeace anser att Harrsjöskogen inte ska avverkas. FOTO: Olli Manninen/Greenpeace

  Greenpeace stoppar just nu skogsmaskiner vid en SCA-avverkning i Harrsjöskogen i Jämtland. Enligt Greenpeace är skogen orörd gammelskog där det hittats flera rödlistade arter.

  Rödlistade arter

  “Bland de rödlistade arterna fanns den mycket sällsynta dofttickan. Jag fann även ullticka, lunglav och rikliga mängder garnlav. Detta i kombination med fynd av flera signalarter ger en tydlig indikation på att skogen har högt naturvärde och bör skyddas”, säger Olli Manninen, skogsekolog, i ett pressmeddelande.

  Aktionen är en del av Greenpeace globala kampanj där över 200 000 skrivit under en namninsamling för att skydda det norra skogsbältet i Ryssland, Finland, Sverige och Kanada.

  Lagra kol

  “Den här skogen är en av de få riktiga skogar som finns kvar i Sverige. Den måste skyddas. SCA måste sluta avverka i skogar som spelar en avgörande roll för vår framtid. Skogen lagrar mycket kol och måste skyddas om vi skall kunna rädda mångfalden av liv” säger Lina Burnelius, ansvarig för skogsfrågor på Greenpeace.

  LÄS MER: Felaktig användning av begreppet värdetrakterLÄS OCKSÅ: “Större förutsägbarhet löser inte problemet”LÄS ÄVEN: Greenpeace svara med egen skogskampanjPREMIUM: “Kan hitta rödlistade arter var som helst”

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen