Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 25 maj 2012

  Folkpartiet vill sätta press på skogsägare

  Folkpartiet vill tvinga skogsägare att ansöka om avverkning hos Skogsstyrelsen - medan landsbygdsministern tycker att dagens system fungerar bra.

  Därmed tycks en spricka ha uppstått i regeringen om skogspolitiken, skriver Dagens Nyheter.

  Efter den uppmärksammade artikelserien "Skogen vi ärvde" i Dagens Nyheter slog Eskil Erlandsson (C) fast att några lagändringar inte är nödvändiga.

  "Fungerar inte"

  Landsbygdsministern anser att det är upp till markägaren hur skogen ska avverkas och att dagens system duger.

  – Vi har möjlighet att ytterligare öka uttaget. Det behöver vi göra om vi ska fortsätta att ersätta fossila bränslen som drivmedel, säger han.

  Men Folkpartiet är av annan uppfattning. Inför landsmötet 2013 föreslår partiets arbetsmiljögrupp att skogsägare ska tvingas ansöka om avverkning.

  I dag får en markägare automatiskt tillstånd om inte myndigheten sagt nej inom sex veckor.

  – Det är uppenbart att det här systemet inte fungerar. I stället behövs ett tillståndsförfarande med allmänrättsliga principer, äger Karin Karlsbro, ordförande i FP:s miljöarbetsgrupp, till tidningen.

  Vill undvika byråkrati

  Går förslaget igenom skulle det betyda att Skogsstyrelsen får pröva om avverkningen ska tillåtas.

  Karin Karlsbro tror inte att en sådan ordning skulle inskränka äganderätten eller leda till långa väntetider på klartecken.

  – Vi hoppas inte att det ska leda till mer byråkrati. Skogsindustrin är väldigt viktig för svensk ekonomi, men det handlar faktiskt också om den biologiska mångfalden.

  Folkpartiet vill även se över Skogsstyrelsens sanktions- och uppföljningsansvar.

  – Jag har läst de senaste årsredovisningarna och där ser man ganska tydligt trenden med bristande miljöansvar och hur man förhåller sig till det, säger Karin Karlsbro till Dagens Nyheter.

  Till toppen