Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 12 oktober

  Eld gynnar ek

  En kontrollerad markbrand kan gynna ekskogars föryngringar. I USA är det en väl etablerad metod. Nu tror forskare att den passar även i Sverige.

   Det kommer upp gott om ekplantor, men de har ofta svårt att hävda sig mot gräs och andra träd.
  Det kommer upp gott om ekplantor, men de har ofta svårt att hävda sig mot gräs och andra träd. FOTO: Birgitta Sennerdal

  Ekskog har svårt att föryngra sig. Trots att det kommer upp gott om naturligt föryngrade ekplantor, blir få av dem stora träd. Mörkare skogar och ett högt betestryck kan vara en del av förklaringen till att plantorna inte överlever.

  Men en lågintensiv markbrand som tar bort gräs, örter och andra träd kan underlätta föryngringen, visar forskning vid SLU i Alnarp.

  LÄS OCKSÅ: Så lönsamma är Sveriges skogsgårdar

  Doktoranden Linda Peterson vid institutionen för Sydsvensk skogsvetenskap har testat metoden, som är väl etablerad i USA.

   I den produktiva skogen fortsätter ekarna att bli allt fler, men antalet unga träd minskar.
  I den produktiva skogen fortsätter ekarna att bli allt fler, men antalet unga träd minskar. FOTO: Mostphotos

  Hon säger i ett nyhetsbrev från SLU att det är för tidigt att dra några långtgående slutsatser, men föryngringen med hjälp av eld har i alla fall börjat bra.

  Vid branden skadas även ekarna, men tack vare att de unga plantorna har ett kraftfullt och djupt rotsystem återhämtar de sig bättre än konkurrenterna och skjuter nya skott. Stora ekar står emot elden tack vare sin grova bark.

  LÄS OCKSÅ: Nu blir skogsdata tillgängligt för flerPREMIUM: Gårdens data guld värdPREMIUM: Full rulle med 50-traktorLÄS OCKSÅ: Sista chansen att rädda Norske Skog

  Till toppen