Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 4 maj

  "Det kommer fortsätta svänga"

  Efter de senaste årens jätteinvesteringar behöver skogsbolagen nu få göra vinster. Det anser Johan Freij på Danske Bank. – Jag tycker att man redan nu kan se att skogsägarna utnyttjat sin makt med de prishöjningar som varit, säger han.

   "Flera skogsindustriföretag har gjort astronomiska investeringar vilket gagnar skogsägarna på lång sikt", säger Johan Freij på Danske Bank.
  "Flera skogsindustriföretag har gjort astronomiska investeringar vilket gagnar skogsägarna på lång sikt", säger Johan Freij på Danske Bank.

  Skogsägarnas rotnetto har minskat under flera år. Med hänsyn till inflationen borde priset på massaved vara runt det dubbla i kronor för att ligga i nivå med betalningen under 1980- och 90-talet. Samtidigt gör skogsbolagen nu storvinster på cellulosan.

  Men Johan Freij, affärsområdeschef Skog & Lantbruk på Danske Bank, vill inte skriva under på att de gör övervinster.

  LÄS OCKSÅ: Pengaregn över cellulosaindustrin

  – Jag tycker inte om uttrycket övervinster. Flera skogsindustriföretag har gjort astronomiska investeringar vilket gagnar skogsägarna på lång sikt. Industrin måste ju få tjäna pengar. Sen är jag osäker på om lönsamheten för skogsägarna verkligen blivit sämre. Skogen producerar mer, kostnaderna har minskat och skattesystemet är bättre, säger Johan Freij till ATL.

  Sågverken har inte marginaler att betala mer, anser han.

  – Många råvaror från jord- och skogsbruket har haft en sjunkande trend under lång tid. Det känns inte bra att skogsprodukter tappat i pris gentemot exempelvis aluminium, stål och betong. Enda sättet att vända detta är ökad produktutveckling samtidigt som vi behöver en period med god lönsamhet och ytterligare investeringar i sågverksindustrin.

  Ingen ny ekonomi

  Johan Freij tror inte att vi är inne i en ny ekonomi där dagens lönsamhet i cellulosaindustrin är det nya normala.

  – Varje gång någon sagt att vi gått in i en ny ekonomi så har det visat sig inte vara fallet. Men visst ser det oerhört bra ut för skogsindustrin långsiktigt med ökande internationell efterfrågan på förnyelsebara produkter, och det är min övertygelse att råvaran i Norden kommer vara en fortsatt trång sektor. De stora investeringar som gjorts kommer att kräva massaved även när marknaden går ned.

  Utnyttjar sin makt

  – Men innebär det att skogsindustrins lönsamhet slutar gå i cykler framöver? Nej, det kommer fortsätta svänga, även om svängningarna kan bli mindre tack vare en övergång till mer sofistikerade produkter.

  – Och jag tycker att man redan nu kan se att skogsägarna utnyttjat sin makt, till exempel Mellanskog som fått upp priserna ordentligt som en följd av investeringarna i cellulosaindustrin, säger Johan Freij.

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Obegränsad läsning – alla artiklar på atl.nu
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  • Spara 98 kr! Ord pris 99 kr/mån
  • Bekväm tillsvidareprenumeration
  • Avsluta när du vill. Ingen bindningstid

  1 kr första månaden. Därefter betalar du 99 kr/mån. Avsluta när du vill.

  Till toppen