Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 1 september 2015

  De var inte bjudna när deras skog blev bröllopspresent

  Henrik Johansson är inte ens bjuden på invigningen när prinsparet får 2,5 hektar av hans skog i lysningspresent av länsstyrelsen. "Jag förstår inte hur man kan ge bort något man inte köpt. Jag inte fått ett öre", säger han.

  Två och en halv hektar av Henrik Johanssons skog finns med i det nya naturreservatet Byamossarna som prinsparet nu ska vara högsta beskyddare över. Men Henrik har inte fått ett öre och inte avsagt sig äganderätten över marken.
  Bild 1/8Två och en halv hektar av Henrik Johanssons skog finns med i det nya naturreservatet Byamossarna som prinsparet nu ska vara högsta beskyddare över. Men Henrik har inte fått ett öre och inte avsagt sig äganderätten över marken.
  Längs vägen till bilen sjunger en kör för prinsparet, medan Karl och Nils tittar på ett tag från behörigt avstånd.
  Bild 2/8Längs vägen till bilen sjunger en kör för prinsparet, medan Karl och Nils tittar på ett tag från behörigt avstånd.
  Stoppas av Säpo. När de ska tillbaka till bilen och sin skog stoppas Henrik Johansson och sönerna Nils och Karl av Säkerhetspolisen. De får veta att de inte får fortsätta förrän prinsparet hunnit njuta av omgivningarna.
  Bild 3/8Stoppas av Säpo. När de ska tillbaka till bilen och sin skog stoppas Henrik Johansson och sönerna Nils och Karl av Säkerhetspolisen. De får veta att de inte får fortsätta förrän prinsparet hunnit njuta av omgivningarna.
  Henriks pappa Karl-Erik Johansson var andra generationens markägare vid Byamossarna. Nu är marken på väg att bli naturreservat och han kallar den nya kungliga hyllningsstenen för mossarnas gravsten.
  Bild 4/8Henriks pappa Karl-Erik Johansson var andra generationens markägare vid Byamossarna. Nu är marken på väg att bli naturreservat och han kallar den nya kungliga hyllningsstenen för mossarnas gravsten.
  I skogarna där de brukar vandra hittar Nils och Karl nu vandringsled och informationstavlor.
  Bild 5/8I skogarna där de brukar vandra hittar Nils och Karl nu vandringsled och informationstavlor.
  När invigningsceremonin är över får prins Carl Philip syn på Henrik Johansson och sönerna Karl och Nils där de sitter vid avspärrningen. När han frågar om det är storjägarna så tinar Karl upp och svarar ja.
  Bild 6/8När invigningsceremonin är över får prins Carl Philip syn på Henrik Johansson och sönerna Karl och Nils där de sitter vid avspärrningen. När han frågar om det är storjägarna så tinar Karl upp och svarar ja.
  Bild 7/8
  I början var han kritisk som de flesta andra markägare. Men nu är Jan Andreasson nöjd med resultatet. Han har kunnat köpa mark som gett bättre arrondering för de pengar han fått för de 71 hektar som nu är reservat.
  Bild 8/8I början var han kritisk som de flesta andra markägare. Men nu är Jan Andreasson nöjd med resultatet. Han har kunnat köpa mark som gett bättre arrondering för de pengar han fått för de 71 hektar som nu är reservat.

  Henrik som bor i Byn, Gunnarskog, tar ändå sin vanliga väg genom skogen med sina två söner Karl, 9, och Nils, 7, när det är dags för invigning av Värmlands nya naturreservat.

  – Jag har varit på Byamossarna sedan jag var liten som Nils och hittar bättre här än hemma i köket.

  Henrik tog över 130 hektar av sin far förra året och är nu tredje generationen ägare av skogen.

  Ingå i reservatet

  Vändplanen där han parkerar ligger precis i kanten av själva naturreservatet och skulle först ingå i reservatet.

  Nu har gränserna dragits in en del, så att en körväg och själva vändplatsen ligger utanför. Länsstyrelsen har också accepterat en skoterled i kanten av reservatet, ett viktigt krav från markägarna.

  Några steg in i skogen ligger hans 2,5 hektar som nu ingår i naturreservatet trots att Henrik varken fått betalt eller skrivit på några papper.

  40 miljoner

  Som andra skogsägare erbjuds Henrik marknadsvärdet plus 25 procent. Totalt köper staten in mark för 40 miljoner kronor till reservatet.

  – Det är helt onödigt. Det behövs ju inget reservat, det är privata skogsägare som våra förfäder som har sett till att här är så orört som det är.

  Själv skulle Henrik på sin höjd ha gallrat om han fått behålla marken.

  Fler skogsägare

  I sällskap med hans pappa, mamma, syster och systerdotter som anslutit går vi över myrmarkerna och passerar en nybyggd spång till den vandringsled som prins Carl Philip och Sofia Hellqvist fått uppkallad efter sig.

  Där leden tar slut står en stor minnessten med guldskrift.

  – Gravstenen över Bytorpsmossen, säger Henriks pappa Karl-Erik Johansson bistert.

  Där dyker fler skogsägare upp, alla från samma by som Henrik. Nästan alla var kritiska från början men nu är en del rätt nöjda.

  Jan Andreasson har fått betalt för de 71 hektar av hans skog som ingår i naturreservatet. För pengarna har han kunnat köpa värdefullare skogsmark som ligger nära hans andra skiften.

  – Men det har jag fått ordna helt själv. Länsstyrelsen sa att de inte kunde ordna några sådana byten.

  "I samförstånd"

  Landshövdingen i Värmland Kenneth Johansson har i intervjuer sagt att reservatet bildats "i samförstånd och dialog med markägarna".

  Henrik Johansson bara fnyser när han hör det. Och inte bara han. Förhandlingar pågår fortfarande med fyra skogsägare, enligt länsstyrelsens naturvårdschef Thomas Östlund. En femtes mark har tills vidare helt plockats bort eftersom man inte är överens.

  För att se kungligheterna

  Framme vid Bytorp samlas den allmänhet som följt anvisningarna de läst i kommunens annonser och åkt buss den sista sträckan för att få se kungligheterna.

  Så kommer till slut prinsparet i följe med kommunens inbjudna gäster från länsstyrelsen, från den ideella förening som sköter stugan och skidspåren vid Bytorp, samt ett stort följe journalister.

  Prins Carl Philip håller tal och klipper band. På väg tillbaka från scenen passerar han Henrik, Karl och Nils där de sitter på sina skogsryggsäckar. Han får syn på Karl som ser lite trulig ut.

  – Är det storjägaren? frågar Carl Philip.

  – Ja, det är det, svarar Karl och skiner upp.

  – Det är bra, säger Carl Philip.

  "Känns konstigt"

  Trots kunglig dialog blir det ändå snart stopp. Säkerhetspolisen vägrar Henrik och pojkarna att gå vandringsleden fast de förklarar att de bara vill hem till sin skog på andra sidan. På avstånd sjunger en kör för prinsparet.

  – Det känns konstigt. Här har varit helt tyst och inte funnits andra än vi. Men det lugnar väl ner sig, säger Henrik.

  Byamossarna

  Naturreservatet Byamossarna på 723 hektar ligger mellan byarna Gunnarskog, Mangskog och Perserud i Arvika kommun. Prins Carl Philip och prinsessan Sofia har fått beskyddarskapet av reservatet i lysningsgåva från länsstyrelsen. Delar av marken ingår i Natura 2000. Cirka 40 procent av marken regleras med intrångsersättning och 60 procent köps in för en total köpeskilling på 40 miljoner kronor. Alla affärer är inte klara, men ingen markägare har överklagat bildandet av reservatetet.

  Källa: Thomas Östlund, Länsstyrelsen Värmland.

  Till toppen