Gå till innehåll
 • svg_commentsatlicons_arrow-11atlicons_arrowsvg_facebooksvg_linkedinsvg_mailatlicons_menuatlicons_molnigtsvg_playsvg_searchatliconssvg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login atlicons_like
  ❯ Skog 21 april

  Brottsmisstänkt ex-vd: ”SCA har godkänt allt”

  När SCA:s tidigare vd Jan Johansson bemöter brottsmisstankarna om grov trolöshet mot huvudman hävdar han att de kritiserade flygresorna var arbetsresor.

   Jan Johansson hävdar att flygresorna med SCA:s plan var arbetsresor.
  Jan Johansson hävdar att flygresorna med SCA:s plan var arbetsresor. FOTO: SCA

  Som ATL tidigare har skrivit har SCA:s tidigare vd Jan Johansson blivit delgiven misstanke om grov trolöshet mot huvudman. Åklagare vid Riksenheten mot korruption misstänker att Johansson orsakat stora kostnader för SCA genom att använda SCA:s affärsflyg för privata resor bland annat till OS i London 2012, fotbolls-VM i Brasilien 2014 och en privat semesterresa till Sydafrika 2014.

  I en utredning av affärsflyget har det visat sig att flyget kostat SCA 326 miljoner kronor under perioden 2010–2014.

  Talar ut i DN

  Nu har Jan Johansson valt att kommentera brottsmisstankarna i Dagens Nyheter.

  ”Jag har svårt att se att man kan vara trolös mot huvudman om huvudmannen godkänt det man gjort. Och SCA:s styrelse har godkänt allt”, säger Johansson till DN.

  Hävdar att det var arbetsresor  Som skäl till varför han utnyttjade affärsflyget hävdar Jan Johansson att det var arbetsresor, men flera av resorna kombinerades med idrottsevenemang. Johansson medger också att han planerat sina resor efter detta:

  ”Ja, det kan man väl säga, vid de här två tillfällena (resor till Kiev och Brasilien red:s anm), men jag skulle ändå göra de här resorna. Totalt gjorde jag drygt 180 resor med affärsflyg under min vd-tid eftersom SCA är engagerat i drygt hundra länder.”

  Tog affärsflyg för att spara tid

  På DN:s fråga om varför han ändå använde affärsflyget svarar Johansson så här:

  ”Dels därför att vi hade en policy som medgav det, dels därför att det var tidsbesparande och dels för att det var en säkerhetsfråga. Det går inte att tala om affärer eller läsa affärsdokument på reguljärflyg. Styrelsen uppmanade till att ta affärsflyget.”

  Jan Johanssons advokat Hans Strandberg säger till Dagens Industri att Johansson förnekar brott. Grov trolöshet mot huvudman kan ge fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

  Kommentarer

  Genom att kommentera på ATL.nu så godkänner du våra regler.

  Läs mera om

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? Logga in här för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen