Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Skog 9 augusti

  Bergs Timber - en vinnare på börsen

  Sågverkskoncernen Bergs Timber har vänt minus till plus och tillhör vinnarna på Stockholmsbörsen med en uppgång på 19 procent under sommaren.

   Peter Nilsson är vd för Bergs Timber.
  Peter Nilsson är vd för Bergs Timber. FOTO: Birgitta Sennerdal

  Medan flera storbolag har backat på Stockholmsbörsen, är utvecklingen den motsatta för ett antal mindre bolag. Till dem hör sågverkskoncernen Bergs Timber, som är noterat på småbolagslistan, och som sedan den 1 juni har gått upp 19 procent.

  En möjlig förklaring är att småbolagen inte drabbas lika hårt av att dollarn sjunkit i värde, eftersom småbolag generellt har mindre försäljning till USA och andra dollarländer, enligt Dagens Industri.

  Stor export

  Bergs Timbers vd, Peter Nilsson, håller med om att företaget i jämförelse med större bolag kanske inte handlar lika mycket i dollar, men påpekar att utländska valutor är viktiga för sågverksföretagets resultat. Av trävarorna exporteras mer än 80 procent, främst till Storbritannien, USA, Danmark, Kina, Mellanöstern och Nordafrika.

  – Dollarn, pundet och euron är jätteviktiga för oss och vi vet inte riktigt vart valutorna tar vägen. Nu har både dollarn och pundet gått ner och där har vi tappat en del på slutet, säger Peter Nilsson till ATL.  Bergs Timber har delat räkenskapsår, och presenterade den 29 juni sin rapport för det tredje kvartalet, som omfattar 1 mars – 31 maj. Det tredje kvartalet var nettoomsättningen 381,6 miljoner kronor (240,5) och rörelseresultatet blev 22 miljoner kronor (-2,8), vilket medför en rörelsemarginal på 5,8 procent (-1).

  “Marknaden är bra”

  Omsättningen under perioden 1 september – 31 maj var 910,1 miljoner kronor (661,3) och rörelseresultatet 25,8 miljoner kronor (0,1), vilket ger en rörelsemarginal på 2,8 procent. Produktionen av sågade trävaror var 361 000 kubikmeter, vilket medför en intjäning på 71 kronor per kubikmeter.

  Den högre omsättningen beror främst på förvärven av sågverken i Broakulla och Vimmerby. Högre priser på sågade trävaror har bidragit till resultatförbättringen.

  – Marknaden är bra. Det här är det bästa året sedan 2007. Efterfrågan är bra i Europa, hemmamarknaden är stark och till det kommer en ökad efterfrågan i USA och Kina. Nordafrika har också varit ganska hyggligt, säger Peter Nilsson till ATL.

  Inga höjningar i sikte

  Är trävarupriserna lika höga som 2007?

  – Nej, de är inte lika höga, men efterfrågan är ungefär densamma och vi vet inte vart priserna tar vägen. Däremot är lönsamheten för sågverken inte i samma nivå. Timmerpriserna var lägre 2007 efter stormarna, och priserna på våra biprodukter är lägre nu.

  Kan skogsägarna förvänta sig högre timmerpriser?

  – Marginalen för oss måste ligga på den här nivån hela tiden för att vi ska orka satsa och vara med i framkant. Timmerprishöjningen i våras var inget vi hoppats på, men den fick i gång flödet och nu har vi en bra kontraktering. Vi är försiktiga till att höja priset ytterligare, säger Peter Nilsson.

  Förutom en bättre efterfrågan på företagets produkter, tycker också Peter Nilsson att den senaste tidens förändringar för bolaget börjar falla på plats.

  – Vi börjar växa in i den nya, större kostymen, säger han.

  Den styrka som småbolagen visar upp kan tolkas som att sommarnedgången på Stockholmsbörsen är en tillfällig svacka. En mycket tydlig börstrend är nämligen att småbolagen går bättre än storbolag i uppgångstider, men däremot blir stora kursförlorare när börsen går in i en fallande trend, skriver Dagens Industri.

  Exportpris sågade och hyvlade trävaror 2007-2017

  Granskning belastar resultatet

  Den särskilda granskning som genomfördes efter ett beslut på en extra bolagsstämma i augusti förra året, avseende köpet av Broakulla sågverk, är nu avslutad. Kostnaden för granskningen uppgår till 800 000 kronor och belastar tredje kvartalet.

  Enligt granskningsrapporten tyder inget på att apportemissionen vid förvärvet av Broakulla borde ha behandlats som en riktad kontantemission, eller att det har skett några överträdelser av aktiebolagslagens så kallade generalklausul.

  Det var dåvarande aktieägare ATA Holding Sweden AB och Kieryd Gård AB som begärde granskningen. Dessa bolag har nu sålt sina respektive innehav.

  LÄS MER: Så ska svenska sågverk sälja i KinaLÄS MER: Ny lagstiftning som stärker bönder övervägs i EUVIDEO: Wapnö “Den fossila dieseln ska försvinna från oss”

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen