Gå till innehåll
 • svg_commentsatlicons_arrow-11atlicons_arrowsvg_facebooksvg_linkedinsvg_mailatlicons_menuatlicons_molnigtsvg_playsvg_searchatliconssvg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login atlicons_like

  Viltolyckor ökar kraftigt

  Antalet viltolyckor ökar kraftigt. Förra årets rekord med över 48 000 rapporterade olyckor har nu ökat med ytterligare 20 procent. En extrem utveckling anser Älgskadefondsföreningen.

  58 000 viltolyckor rapporterades till polisen under 2016 enligt Nationella viltolycksrådet – en ökning med 20 procent, vilket är extra anmärkningsvärt med tanke på att även 2015 var ett rekordår. Att de sker en sådan markant ökning av olyckor två år i rad är att betrakta som extremt anser Älgskadefondsföreningen.

  Det har aldrig hänt tidigare att det varit så stora ökningar från ett år till ett annat, säger Niclas Dahl, verksamhetsledare vid föreningen, till TT.

  Det är sju år sedan anmälningsplikten vid viltolyckor skärptes.

  Att det skulle få sådan effekt efter sju år känns osannolikt.  Den främsta orsaken till att olyckorna ökat är att djuren blivit fler menar Niclas Dahl. Flera år av milda vintrar har lett till god tillgång på mat, vilket lett till att fler djur överlevt. Samtidigt har en långvarig torka gjort djuren mer rörliga i jakt på vatten. Framförallt är det rådjuren som står för den största ökningen av antalet olyckor, men även hjortar, älgar och vildsvin har blivit fler, vilket också avspeglats i olycksstatistiken.

  Efter att trafikolyckor med älg under flera år minskat, vände trenden under förra året. Något som Niclas Dahl ser som extra allvarligt.

  Kollisioner med älg är den olyckan som är farligast för bilisterna. Deras långa ben och tunga kropp gör att de faller ner på vindrutan och det är inte bilens front som tar den värsta smällen. De kringgår den inbyggda säkerheten som finns i bilen.

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? Logga in här för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen