Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Nyheter från TT 13 februari

  Migrationsverket: Få ensamkommande får stanna

  Ganska få av de ensamkommande som föreslås få en ny chans till ett tillfälligt uppehållstillstånd för gymnasiestudier kommer att få ja med regeringens förslag.

  Den bedömningen gör Migrationsverket.

  Verket är först ut med sitt remissvar på regeringens förslag om att ge ensamkommande unga som fått avslag på sin asylansökan en ny chans att stanna för att studera på gymnasiet. Regeringen har motiverat sitt förslag med att av många av dem som anlände till Sverige före den 24 november 2015 har fått vänta så länge, på grund av långa handläggningstider, att de har hunnit fylla 18 år.

  Ännu krångligare

  Migrationsverket anser att regeringens förslag gör en redan svårtolkad lagstiftning ännu mer komplicerad. Och om regeringens syfte varit att ge de allra flesta av de 9 000 som kan vara berörda en ny chans så kan det bli tvärtom, enligt verket. Det har att göra med hur regeringen har utformat förslaget.

  Vi ser en risk för att betydligt färre personer än man egentligen avser ska träffas av den här lagstiftningen, säger Fredrik Beijer, rättschef på verket till Ekot.

  Det viktigaste skälet till det är att lagen och domstolsutslag, enligt verket, säger att en person som vill ha ett tillfälligt uppehållstillstånd måste ha styrkt sin identitet för att komma ifråga. Åldern är en viktig del av identiteten och de flesta av de ensamkommande som regeringen vill ge en ny chans har inte kunnat göra sin ålder sannolik.

  “Utifrån hur identitetsbegreppet har definierats i gällande rätt kommer det därmed att saknas förutsättningar för att bevilja uppehållstillstånd i en övervägande del av ärendena som omfattas av lagförslaget”, skriver Migrationsverket i sitt remissvar.

  Lätta på krav

  Vill regeringen undvika det så måste regeringen skriva om lagen, enligt verket. Det innebär också att lätta på kravet att myndigheten ska vara säker på vilka det är som beviljas tillfälliga uppehållstillstånd.

  Förslaget presenterades före jul, sedan Socialdemokraterna och Miljöpartiet enats efter hårda förhandlingar. Men utkastet till lagrådsremiss skickades inte ut förrän i slutet av januari. Det saknar stöd i riksdagen, om inte Centerpartiet ställer sig på de rödgrönas sida. C har sagt att de väntar in remissvaren innan partiet bestämmer sig.

  Till toppen