Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

  Sågverken hoppas på Trumpeffekt

  Bara knappt två procent av den svenska trävaruexporten går till USA, ändå är det till den amerikanska marknaden allas ögon vänds just nu, skriver Birgitta Sennerdal.

  FOTO: MOSTPHOTOS

  De svenska sågverken hoppas på en byggboom – och på amerikanska tullar mot Kanada. USA är världens största trävarumarknad och det är därför viktigt för hela världens sågverksföretag – och för alla skogsägare – att landet har en hög trävarukonsumtion.

  USA behöver bygga 1,7 miljoner hus årligen fram till 2025. Än har dock inte husmarknaden hämtat sig från finanskrisen, i januari låg husstarterna på en årsvolym om 1,246 miljoner enheter, enligt det amerikanska nyhetsbrevet Forest2Markets.

  När president Trump i förra veckan höll sitt första tal till kongressen, lovade han också att sätta i gång ett nationellt infrastrukturprogram. Visserligen byggs inte vägar i trä, men det går åt mycket trä till bland annat gjutformar.  Om allt blir verklighet ser det alltså ut att bli en byggboom i USA de kommande åren – och det i ett läge när USA är den mest lönsamma marknaden för svenska sågverk. De senaste månaderna har de amerikanska trävarupriserna drivits i höjden på grund av spekulationer kring de tullar som med all säkerhet kommer att införas för kanadensiska sågverksföretag. Amerikanska sågverk vill ha tullar på kanadensiska trävaror, eftersom de anser att den kanadensiska staten (som är stor skogsägare i Kanada) subventionerar virket till sågverken.

  I april ska förhandlingarna mellan USA och Kanada vara klara. Då fastställs tullarna, och det bestäms också från vilket datum de kanadensiska sågverksföretagen måste betala tullen retroaktivt.

  Tullar minskar importen från Kanada, vilket är positivt för svenska sågverk. Men det finns en risk att de amerikanska trävarupriserna sjunker när tullarna väl är fastställda, vilket skulle sänka lönsamheten för svensk trävaruexport.

  Förutom trävarupriserna är en stark dollar viktig för svensk export, och dollarn är värd över 9 kronor. Kombinationen med höga trävarupriser och stark dollar gör alltså att svenska sågverk tjänar bra med pengar i USA för närvarande.

  Huvudsakligen är det konstruktionsvirke av gran som går från Sverige till USA, och SCA, Vida, Södra och Bergs tillhör exportörerna. Men det är inga enorma volymer. 2005 var ett toppår, och då var exporten 662 000 kubikmeter. Efter finanskrisen dippade volymen rejält. Därefter har den långsamt stigit och förra året var den omkring 230 000 kubikmeter, vilket är ungefär lika mycket som till Polen.

  USA har många egna sågverk och vedboden finns i Sydstaterna. Det är också där sågverken har störst möjligheter att öka produktionen. Men Sydstaternas snabbväxande Southern Yellow Pine med breda årsringar kan inte konkurrera rakt av med granträvaror från exempelvis Kanada eller Sverige.

  Importen från Kanada kommer att minska på grund av tullar, men även på grund av att insektsangrepp har gjort att skogarna i västra Kanada är döende. Amerikanska sågverk kan inte kompensera fullt ut, och det öppnar för ökad import från Sverige. Om fler svenska sågverk kan gräva guld i USA, kan det så småningom även gagna svenska skogsägare i form av höjda timmerpriser.

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen