Gå till innehåll
 • svg_commentsatlicons_arrow-11atlicons_arrowsvg_facebooksvg_linkedinsvg_mailatlicons_menuatlicons_molnigtsvg_playsvg_searchatliconssvg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login atlicons_like
  ❯ Marknadskrönika 12 december 2016

  Överraskande stor höjning australisk veteprognos

  Det mest överraskande i decembers månads WASDE-rapport var prognosen för den australiska veteskörden som skrevs upp med 4,7 miljoner ton.

   Den australiska veteskörden skrevs upp med 4,7 miljoner ton i decembers månads WASDE-rapport.
  Den australiska veteskörden skrevs upp med 4,7 miljoner ton i decembers månads WASDE-rapport. FOTO: Mostphotos

  En uppskrivning var väntad men höjningen var större än väntat och skapar förväntningar på en rekordskörd i Australien 2016/17 som ligger 18 procent över tidigare rekord.

  Den förklaring som lämnas i rapporten är i det närmaste ideala väderförutsättningar under perioden. I Kina skrivs samtidigt veteskörden upp med 0,9 miljoner ton och i EU och Brasilien med 0,4 miljoner ton. Det betyder att det globala skördeutfallet väntas öka med 6,5 miljoner ton.

  I övrigt innehöll rapporten få förändringar jämfört med novembersiffrorna.

  Inga direkta nyheter väntas i det amerikanska skördeläget enligt rapporten. För de tre stora; vete, majs och sojabönor var siffrorna i linje med marknadens förväntningar. Prognosen för majsskörden låg i rapporten på 2 403 miljoner ton för säsongen 2016/17 mot marknadsestimatet på 2 413 miljoner ton.  För sojabönor pekade rapporten på 480 miljoner bushels där marknaden hade räknat med 470 miljoner bushels. Prognosen för den amerikanska veteskörden låg på 1 143 ton vilket var något över förväntade 1 139 ton.

  Läs mer: Mer majs och sojabönör i USA pressade spannmålsprisernaLäs mer: Uppåt för vetet efter rapportenLäs mer: Ny prognos höjde rapspriset

  Läs mera om

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? Logga in här för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen