Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Marknadskrönika 4 oktober

  Konsumentens förståelse viktig för grispriset

  De senaste årens hyggliga grispris har vunnits tack vare att svenska konsumenter förstått hur djuren har det i stallarna. Regelverket för hur produktionen får bedrivas måste kunna förändras över tid, men det är livsviktigt att förklara och försvara det som görs för konsumenterna, skriver Marcus Frennemark i veckans marknadsanalys.

  FOTO: Ann Lindén

  Det är ordning på torpet igen. Efter att ha blivit omsprungna av Tyskland och Danmark på försommaren har Sverige åter ett av EU:s högsta avräkningspris på gris. Men hur länge till kan vi hålla ställningarna?

  Det händer mycket på grisköttsmarknaden nu, fast vi är inne i den ”lugna perioden” mellan grillen och julbordet.

  I Sverige har slakterierna hittills lyckats balansera utbud och efterfrågan väl och hållit priset uppe. I Danmark och Tyskland faller det som en sten.

  Danish Crown har sänkt noteringen på slaktgris fyra veckor i rad; innevarande vecka till 10,00 danska kronor per kilo. Då ska vi minnas att Danish Crown så sent som för tre månader sedan betalade 11,60 danska kronor kilot till grisbonden.

  Till en del är prisförändringen säsongsbetingad. Produktionen i södra Europa och speciellt i Spanien ökar åter efter sommarens värmeböljor. Och det märks på marknaden.

  Men Danish Crowns analytiker talar om en markant vändning med ett större utbud än normalt för säsongen och det pressar priserna på färskt griskött i Europa.

  Även på andra sidan Atlanten växer produktionen och valutakurserna talar för närvarande till dollarns fördel när det gäller att sälja griskött till Asien. Prognoserna talar om att EU:s export av fläsk till Kina kommer att minska med närmare tio procent i år.

  LÄS OCKSÅ: Så förhandlar du fram bästa grispriset

  För fyra år sedan uppfattade äntligen de svenska konsumenterna att det var skillnad på antibiotikaflöde och svanslängd i svenska och danska grisstall. Efterfrågan på svenskt griskött steg och vi fick den angenäma situationen med ett svenskt grispris som var bland de bättre i EU.

  Sedan dess har konsumtionen av griskött visserligen minskat per capita i Sverige. I gengäld äter vi allt mer svenskt och importen har minskat varje år sedan 2014. Den svenskproducerade delen av totalförbrukningen uppgick till närmare 74 procent under någon månad i våras.

  Det finns optimism i branschen och tecken på att produktionen är på väg att öka. Men det är inte säkert att svensk grisproduktion kan behålla sitt övertag på hemmamarknaden så länge till.

  När danskt kött möter motstånd söderut i Europa och på exportmarknaden utanför EU kan det vara frestande att trycka in, åtminstone vissa styckningsdetaljer, på den svenska marknaden med priset som vapen. Det har gått förr och kan lyckas ännu en gång.

  LÄS OCKSÅ: Svenska grisraketen

  Visst har de svenska konsumenterna förstått betydelsen av djurvälfärd, men vi ska ha klart för oss att den danska grisbranschen är snabbfotad. Det nya danska systemet med en tydlig märkning av nivån på djurvälfärden har tagits emot väl av konsumenterna i Danmark. Danska studiebesök i svenska grisstallar, för att finna ut hemligheten bakom hela svansar och strö i boxen, är inte ovanliga.

  Dagen är inte långt borta när svensk handel erbjuds danskt griskött producerad med en djurvälfärd som ligger i nivå med den svenska. Det kanske redan har hänt.

  I det här läget jobbar den svenska näringen och myndigheten (Jordbruksverket) i gott samförstånd med att ändra regelverket i Sverige så att det blir mer likt det danska.

  Exempelvis vill man, i grunden av konkurrensskäl, ha möjlighet att avvänja smågrisarna redan vid tre veckors ålder. Ett förslag som har blivit omstritt och ifrågasatts inte bara av de mest rabiata djurrättsaktivisterna, utan även av forskare och sansade djurskyddsorganisationer.

  Det må finnas goda skäl för anpassningen, men vad kostar den debatten på marknaden?

  Den svenska grisföretagaren lever inte på prisskillnaden till andra länder utan på den faktiska betalningen. De senaste årens hyggliga grispris har vunnits tack vare att svenska konsumenter förstått ett och annat om hur djuren har det i stallarna.

  Regelverket för hur produktionen får bedrivas måste naturligtvis kunna förändras över tid, men det är livsviktigt att kunna förklara och försvara det som görs för konsumenterna.

  LÄS OCKSÅ: Ökad tillgång ger fallande grisprisLÄS OCKSÅ: Vänta med att hugga – och tjäna mer

  Detta är en analyserande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att slutsatserna är skribentens egna. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Läs mer om

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  ATL Premium
  99:-/mån
  • 3 månader för 297 kr (99kr/mån)
  • Ingen bindningstid
  • Missa inget viktigt!
  Till toppen