Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Marknadskrönika 2 november

  Därför är betodling ett klokt val

  Även om marknadsläget just nu ser dystert ut finns det ljuspunkter på marknaden för betodlare, skriver ATLs Malin Eborn i sin marknadsanalys.

  För en tid sedan blev kontraktsteckningen för nästa års betodling klar. Arealen blir kvar på samma nivå som förra året alltså cirka 30 800 hektar. De flesta odlare valde återigen ett ettårigt kontrakt med rörligt pris och inte det treåriga alternativ som också stod till buds i år.

  Det låga priset för 2017 väckte mycket kritik i odlarled förra hösten. I år har det varit tystare även om det framförhandlade priset för 2018 bara är marginellt över årets nivå. En större odlare uttryckte nyligen det som att sockerbetorna ligger på ”rödlistan”, ständigt i risk att stryka med på grund av den låga lönsamheten. En annan gård, Karlsfälts gård, som ATL berättat om, testade detta i praktiken men återvände till betodlingen i år efter bara ett års uppehåll. Det blev helt enkelt för tufft och kostsamt då en mycket stor spannmålsareal skulle tröskas vid de få tillfällen som gavs i år.LÄS MER: Vändningen – nu blir det betor igen

  Årets besvärliga spannmålsskörd har visat på grödans fördel av i växtföljden för att sprida ut skördetillfällena i växtodlingen. Sockerbetan utgör sist men inte minst en viktig avbrottsgröda i en spannmålsdominerad växtföljd.

   Sockerproduktion i EU.
  Sockerproduktion i EU.

  Dock fortsätter den blöta hösten att ställa till det under den betkampanj som nu pågår. Vattenmättade jordar och tunga maskiner som ska ta sig fram på dessa är ingen bra kombination. Men än så länge finns tillräckligt med betor för att för att hålla uppe farten på fabriken i Örtofta och förhoppningen är att vädret ska stabilisera sig, rapporterar Anders Rydén, chef på Agricenter på Nordic Sugar.

  Branschen har under flera år spekulerat i vad skulle hända när EU:s produktionskvoter plockades bort i september. Förra hösten var tongångarna lite mer positiva. Då rådde en relativt unik situation då världsmarknadspriserna på socker var högre än på den interna EU-marknaden.

  Bakgrunden var att det för andra året på rad var underskott på den globala sockermarknaden vilket gjorde att lagren minskade. I det läget fanns det goda incitament att exportera socker från EU, vilket bedömdes kunna påverka priserna positivt vid en avreglering. Riktigt så blev det inte. Situationen på världsmarknaden hann vända långt innan betkampanjen drog i gång. Bland annat har höga skördar i det med råge största producentlandet Brasilien bidraget till överskott på marknaden och fallande världsmarknadspriser.LÄS MER: Varnar för långa kontrakt

  Samtidigt har produktionen i EU ökat rejält på grund av den avreglerade marknaden. Totalt uppskattas produktionen bli 20,5 miljoner ton socker enligt nederländska Rabobanks prognos. Det är hela 19 procent högre än femårsgenomsnittet.

  Även om marknadsläget just nu ser dystert ut finns det ljuspunkter på marknaden. Ett exempel är att Brasilien infört importskatt på etanol för att göra den inhemska sockerrörsbaserade etanolen mer attraktiv. Det skulle kunna minska det stora utbudet av socker i landet.

  En annan viktig fråga är också hur produktionen i EU påverkas till nästa säsong och här kommer betalningen för alternativgrödor till sockerbetor spela stor roll. Liksom för mjölken blev avregleringen för sockernäringen i EU tuff. Men avregleringen innebär också att priserna i högre grad följer världsmarknaden som svänger snabbt. Att som det allra flesta odlare nu gör, håller fast vid odlingen och tar ett år i taget, känns som ett klokt beslut i det här läget.LÄS OCKSÅ: Oro för sen betkampanjLÄS OCKSÅ: ”Myndigheterna motarbetar hampan”LÄS OCKSÅ: ATL provkör lättviktare med klösLÄS OCKSÅ: Så fixar ensamstående fyrabarnspappan livet på gården

  Detta är en analyserande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att slutsatserna är skribentens egna. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Obegränsad läsning – alla artiklar på atl.nu
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  • Spara 98 kr! Ord pris 99 kr/mån
  • Bekväm tillsvidareprenumeration
  • Avsluta när du vill. Ingen bindningstid

  1 kr första månaden. Därefter betalar du 99 kr/mån. Avsluta när du vill.

  Till toppen