Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

  Då är det dags att binda elpriset

  För den som är storförbrukare av el på sin gård eller helt vill utesluta osäkerhet ur kalkylen kan det av flera skäl vara bra att binda elpriset, skriver ATL:s Mikael Gianuzzi i en marknadsanalys.

  Bedömare på elhandelsbolagen pekar dock på att de långa terminerna i nuläget är underprissatta och att det är ännu bättre affär att binda på 3-5 års sikt.

  Vintern 2015 var lång och snörik och den sena och rika vårflod som följde bidrog till det lägsta elpriset på mycket länge. I jul noterades spotpriset på Nordpool till 8,5 öre per kilowattimmen.

  Sedan dess har mycket hänt och elpriset kommit upp rejält men är ändå hyfsat billigt. Under vintermånaderna 2016/17 har noteringen legat tämligen stilla och pendlat kring 30 öre per kilowattimme.

  Det finns flera förklaringar till det stabila priset. En viktig faktor är att kärnkraften har levererat till 100 procent i vinter vilket känns ovanligt. För tillfället är Forsmark 3 ur drift men väntas vara i produktion igen under vecka 14.

  Mild vinter över hela landet  Det har också varit en mild vinter över hela landet med temperaturer ett par tre grader över det normala vilket minskat efterfrågan på el. Undantaget var en februarivecka med kylväder då priset också snabbt drevs upp 5 öre.

  Vattenkraften står för den avgörande delen av svensk elproduktion. Underskottet i den hydrologiska balansen, det vill säga brist i vattenmagasinen, uppmättes till motsvarande minus 20 terawattimmar i december. Nu har underskottet krympt till minus 10 terawattimmar och väntas fortsätta minska tack vare vårfloden vilket är gynnsamt för elprisutvecklingen.

  Nytt spotpris till sommaren

  Till sommaren kan vi vänta ett spotpris kring 25 öre kilowattimmen vilket gör att ett rörligt elprisabonnemang sannolikt är det mest fördelaktiga. För den som är storförbrukare av el på sin gård eller helt vill utesluta osäkerhet ur kalkylen kan det också vara ett bra tillfälle att binda priset i sommar. Du kan sova lugnt och sannolikt gör du ingen dålig affär. Bedömare på elhandelsbolagen pekar dock på att de långa terminerna i nuläget är underprissatta och att det är ännu bättre affär att binda på 3-5 års sikt.

  Producenter

  Många lantbrukare är inte bara konsumenter av el utan även producenter. Priserna på elcertifikat är också låga just nu och prispressen väntas bestå. I höstas kostade certifikaten 130-140 kronor per megawattimme. I december hade priset fallit till 110 kronor för att fortsätta ned till som lägst 40 kronor i februari. Nu har priset återhämtat sig något och certifikaten handlas till 70 kronor.

  Certifikaten är kopplade till produktionen av förnybar el och förklaringen till prisutvecklingen är att det i dag finns ett överskott av certifikat på marknaden. Skälet är det gemensamma mål som Sverige och Norge antagit om att producera 28,4 terawattimmar förnybar el till år 2020. Räknas det som är byggt, under byggnation och där man tagit investeringsbeslut är vi nästan i mål redan nu. Trots att det är tre år kvar fattas bara 1 terawattimmar.

  Det som hindrar botten från att fullständigt gå ur marknaden är Energikommissionens förslag om att Sverige ensidigt ska fortsätta utbyggnaden av förnybart. Kommissionen vill se att ytterligare 18 terawattimmar förnybar elproduktion byggs åren 2022 till 2030. Samtidigt innebär det rådande prisläget betydande problem att räkna hem kalkylen för många.

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen