Gå till innehåll
 • svg_commentsatlicons_arrow-11atlicons_arrowsvg_facebooksvg_linkedinsvg_mailatlicons_menuatlicons_molnigtsvg_playsvg_searchatliconssvg_twitteratlicons_facebook_fatlicons_loginatlicons_like

  marknadskrönika


  Svenskt kött: Väntad vändning uteblev

  marknadskrönika Igår 08:00
  MARKNADSANALYS. Lönsamheten är hygglig men ändå vill inte svensk köttproduktion lyfta. Det står klart sedan slaktstatistiken för 2016 presenterats, skriver Marcus Frennemark.

  Överraskande stor höjning av australisk veteprognos

  marknadskrönika 12 december 2016
  Den australiska veteskörden skrevs upp med 4,7 miljoner ton i decembers månads WASDE-rapport.

  Bara vädret att glädja sig åt för mjölkbönderna

  Bara vädret att glädja sig åt för mjölkbönderna

  marknadskrönika 14 juni 2016
  ”Vi hade i alla fall tur med vädret”. Detta citat ur filmen med samma namn kan åtminstone beskriva situationen lokalt på Öland. Innan det välsignade regnet kom för fjorton dagar sedan såg det illa ut för allt som skall växa. Ett annat citat, nu från en lokal mjölkbonde: ”Jag skiter i mjölkpriset, bara det kommer regn”. Kan man bli mer desperat än så? Regnet kom och vallen är bärgad med acceptabel volym och strålande skördeväder med minimalt med regn, så nu är det för torrt igen…

  Vi ska inte vara Europas sopstation

  Vi ska inte vara Europas sopstation

  marknadskrönika 7 juni 2016
  Vi står och ser på när en stor del av landets skogsbränsleentreprenörer tvingas kasta in handduken, skriver Johan Freij.

  Hårt slag mot vetet om azoler förbjuds

  Hårt slag mot vetet om azoler förbjuds

  marknadskrönika 31 maj 2016
  I det senaste numret av tidskriften Landmark kommenterar den framstående brittiske växtpatologen Bill Clark EU:s förmodade bannlysning av ett stort antal svampbekämpningsprodukter i stråsäd, en bannbulla som borde övertyga de flesta om att förbud drar konsekvenser med sig.

  Skogsägarens kärlek erkänns inte

  Skogsägarens kärlek erkänns inte

  marknadskrönika 17 maj 2016
  Det är först nu jag på allvar förstår den ilska och den bitterhet som drabbar skogsägare när de, efter ett helt liv av vårdande och värnande, till slut finner sig utsatta för ett naturvårdsintrång.

  Saker att tänka på efter en kall vår

  marknadskrönika 10 maj 2016
  Efter några kalla, inklusive en direkt bister avslutning på april, veckor går det nu åter att vistas i fält utan att behöva släpa på hela vintergarderoben.

  Massutslaktning det mest effektiva

  Massutslaktning det mest effektiva

  marknadskrönika 3 maj 2016
  Nu skulle man vilja skriva något riktigt positivt för att bringa hopp i de tappert kämpande mjölkbönderna, skriver Lars Wiberg.

  Staten och kapitalet leder jordbruket på dåliga vägar

  Staten och kapitalet leder jordbruket på dåliga vägar

  marknadskrönika 19 april 2016
  Fritz von Dardel reste på 1800-talets mitt runt i Sverige och avbildade livet på landsbygden i bildserier med beledsagande text. De kan närmast liknas vid karikatyrer.

  Svenska mjölkbönder inte de enda som knäar

  Svenska mjölkbönder inte de enda som knäar

  marknadskrönika 13 april 2016
  Då är det än en gång dags för bokslut för alla som bedriver sin verksamhet i enskild firma.

  Tid för föryngring i skogen

  Tid för föryngring i skogen

  marknadskrönika 5 april 2016
  En man kommer in på bankkontoret i Mjölby och ber att få prata med vår Skogs- & Lantbruksspecialist Anders. ”Vi har börjat diskutera ett generationsskifte på gården hemma”, säger han. ”Det låter väl klokt”, säger Anders som bedömer mannens ålder till cirka 75 år. ”Ja, pappa börjar ju komma lite till åren”, svarar mannen.

  Tveksamt om organiskt material är lönsamt

  Tveksamt om organiskt material är lönsamt

  marknadskrönika 22 mars 2016
  Hösten 2013 dristade sig krönikören att i denna spalt ifrågasätta det nypåkomna bruket inom det kreaturslösa jordbruket att tillföra externt organiskt material av diverse härkomst. Det är givetvis inget fel i ett dylikt förfarande så länge det är lönsamt.

  Handelns egna varumärken kan vara hoppet

  marknadskrönika 15 mars 2016
  Diskussionerna om mjölkproduktionens framtidsutsikter pågår för fullt ute i stugorna. Det är inte många som har några större förväntningar på att balansen mellan tillgång och efterfrågan på mejeriprodukter i världen skall vända till mjölkbrist och därmed ge bättre betalt.

  Var är stödpengarna, Jordbruksverket?

  Var är stödpengarna, Jordbruksverket?

  marknadskrönika 2 mars 2016
  I press och på Jordbruksverkets egen hemsida meddelades allmänheten vid månadsskiftet november/december i fjol att de allra flesta som ansökt om arealstöd skulle få pengar i december. Mycket riktigt, pengarna flöt in på de allra flestas konton och julfriden lägrade sig över jordbrukslandskapet, förutom hos dem det inte hade kommit några pengar till. Varför kommer det inga pengar?

  Skogen växer mest hos Skatteverket

  Skogen växer mest hos Skatteverket

  marknadskrönika 17 februari 2016
  ”Jag vill i alla fall ha 25 procent upp på taxeringsvärdet” är en vanlig kommentar när två släktingar eller goda grannar skall göra upp en skogsfastighetsaffär.

  Tvära kast i vädret stressar höstgrödorna

  Tvära kast i vädret stressar höstgrödorna

  marknadskrönika 10 februari 2016
  Vintern har kommit av sig och snön har smält bort. De nutida vintrarna är en helt oförutsägbar företeelse där i stort sett allting kan hända med väderomslag så häftiga att de nästan är omöjliga att parera.

  Det knoppas i förpackningsklustret!

  Det knoppas i förpackningsklustret!

  marknadskrönika 26 januari 2016
  "Drick upp mjölken", gläfser jag åt vår 15-åring som lämnat en slatt i glaset. Han suckar när jag börjar beskrivningen om det hårda arbete och den långa kedja av människor som hanterat denna gudomliga produkt, och att man inte får slänga mat. Ännu en suck, en klunk och glaset är tomt.

  Avdelningen för landets sysselsättning

  Avdelningen för landets sysselsättning

  marknadskrönika 13 januari 2016
  På landsbygden finns det stora möjligheter att skapa sysselsättning åt alla som inte har ett vettigt jobb att gå till, så kan man tolka diverse uttalanden från regeringskansliet.

  Kalmaraffären bra för konkurrensen

  Kalmaraffären bra för konkurrensen

  marknadskrönika 15 december 2015
  Kalmar Lantmän blir av allt att döma danskt. Det enda som skulle kunna sätta käppar i hjulet är ett eventuellt nej från Konkurrensmyndigheten. Det förefaller åtminstone för en utomstående ses som högst osannolikt då konkurrensen mellan aktörer på marknaden för lantbruksförnödenheter bibehålls.

  Många fördelar med fler kvigor som kalvar

  Många fördelar med fler kvigor som kalvar

  marknadskrönika 8 december 2015
  I den rådande situationen med högt köttpris och lågt mjölkpris finns det kanske anledning att se över strategin med rekryteringsdjuren.

  ATL PREMIUM - merläsning för dig som är prenumerant

  Till toppen