Gå till innehåll
svg_commentsatlicons_arrow-11atlicons_arrowsvg_facebooksvg_linkedinatliconssvg_mailatlicons_menuatlicons_molnigtsvg_playsvg_searchatliconssvg_twitteratlicons_facebook_f

marknadskrönika


Överraskande stor höjning av australisk veteprognos

marknadskrönika 12 december 2016
Den australiska veteskörden skrevs upp med 4,7 miljoner ton i decembers månads WASDE-rapport.

Bara vädret att glädja sig åt för mjölkbönderna

Bara vädret att glädja sig åt för mjölkbönderna

marknadskrönika 14 juni 2016
”Vi hade i alla fall tur med vädret”. Detta citat ur filmen med samma namn kan åtminstone beskriva situationen lokalt på Öland. Innan det välsignade regnet kom för fjorton dagar sedan såg det illa ut för allt som skall växa. Ett annat citat, nu från en lokal mjölkbonde: ”Jag skiter i mjölkpriset, bara det kommer regn”. Kan man bli mer desperat än så? Regnet kom och vallen är bärgad med acceptabel volym och strålande skördeväder med minimalt med regn, så nu är det för torrt igen…

Vi ska inte vara Europas sopstation

Vi ska inte vara Europas sopstation

marknadskrönika 7 juni 2016
Vi står och ser på när en stor del av landets skogsbränsleentreprenörer tvingas kasta in handduken, skriver Johan Freij.

Hårt slag mot vetet om azoler förbjuds

Hårt slag mot vetet om azoler förbjuds

marknadskrönika 31 maj 2016
I det senaste numret av tidskriften Landmark kommenterar den framstående brittiske växtpatologen Bill Clark EU:s förmodade bannlysning av ett stort antal svampbekämpningsprodukter i stråsäd, en bannbulla som borde övertyga de flesta om att förbud drar konsekvenser med sig.

Skogsägarens kärlek erkänns inte

Skogsägarens kärlek erkänns inte

marknadskrönika 17 maj 2016
Det är först nu jag på allvar förstår den ilska och den bitterhet som drabbar skogsägare när de, efter ett helt liv av vårdande och värnande, till slut finner sig utsatta för ett naturvårdsintrång.

Saker att tänka på efter en kall vår

marknadskrönika 10 maj 2016
Efter några kalla, inklusive en direkt bister avslutning på april, veckor går det nu åter att vistas i fält utan att behöva släpa på hela vintergarderoben.

Massutslaktning det mest effektiva

Massutslaktning det mest effektiva

marknadskrönika 3 maj 2016
Nu skulle man vilja skriva något riktigt positivt för att bringa hopp i de tappert kämpande mjölkbönderna, skriver Lars Wiberg.

Staten och kapitalet leder jordbruket på dåliga vägar

Staten och kapitalet leder jordbruket på dåliga vägar

marknadskrönika 19 april 2016
Fritz von Dardel reste på 1800-talets mitt runt i Sverige och avbildade livet på landsbygden i bildserier med beledsagande text. De kan närmast liknas vid karikatyrer.

Svenska mjölkbönder inte de enda som knäar

Svenska mjölkbönder inte de enda som knäar

marknadskrönika 13 april 2016
Då är det än en gång dags för bokslut för alla som bedriver sin verksamhet i enskild firma.

Tid för föryngring i skogen

Tid för föryngring i skogen

marknadskrönika 5 april 2016
En man kommer in på bankkontoret i Mjölby och ber att få prata med vår Skogs- & Lantbruksspecialist Anders. ”Vi har börjat diskutera ett generationsskifte på gården hemma”, säger han. ”Det låter väl klokt”, säger Anders som bedömer mannens ålder till cirka 75 år. ”Ja, pappa börjar ju komma lite till åren”, svarar mannen.

Tveksamt om organiskt material är lönsamt

Tveksamt om organiskt material är lönsamt

marknadskrönika 22 mars 2016
Hösten 2013 dristade sig krönikören att i denna spalt ifrågasätta det nypåkomna bruket inom det kreaturslösa jordbruket att tillföra externt organiskt material av diverse härkomst. Det är givetvis inget fel i ett dylikt förfarande så länge det är lönsamt.

Handelns egna varumärken kan vara hoppet

marknadskrönika 15 mars 2016
Diskussionerna om mjölkproduktionens framtidsutsikter pågår för fullt ute i stugorna. Det är inte många som har några större förväntningar på att balansen mellan tillgång och efterfrågan på mejeriprodukter i världen skall vända till mjölkbrist och därmed ge bättre betalt.

Var är stödpengarna, Jordbruksverket?

Var är stödpengarna, Jordbruksverket?

marknadskrönika 2 mars 2016
I press och på Jordbruksverkets egen hemsida meddelades allmänheten vid månadsskiftet november/december i fjol att de allra flesta som ansökt om arealstöd skulle få pengar i december. Mycket riktigt, pengarna flöt in på de allra flestas konton och julfriden lägrade sig över jordbrukslandskapet, förutom hos dem det inte hade kommit några pengar till. Varför kommer det inga pengar?

Skogen växer mest hos Skatteverket

Skogen växer mest hos Skatteverket

marknadskrönika 17 februari 2016
”Jag vill i alla fall ha 25 procent upp på taxeringsvärdet” är en vanlig kommentar när två släktingar eller goda grannar skall göra upp en skogsfastighetsaffär.

Tvära kast i vädret stressar höstgrödorna

Tvära kast i vädret stressar höstgrödorna

marknadskrönika 10 februari 2016
Vintern har kommit av sig och snön har smält bort. De nutida vintrarna är en helt oförutsägbar företeelse där i stort sett allting kan hända med väderomslag så häftiga att de nästan är omöjliga att parera.

Det knoppas i förpackningsklustret!

Det knoppas i förpackningsklustret!

marknadskrönika 26 januari 2016
"Drick upp mjölken", gläfser jag åt vår 15-åring som lämnat en slatt i glaset. Han suckar när jag börjar beskrivningen om det hårda arbete och den långa kedja av människor som hanterat denna gudomliga produkt, och att man inte får slänga mat. Ännu en suck, en klunk och glaset är tomt.

Avdelningen för landets sysselsättning

Avdelningen för landets sysselsättning

marknadskrönika 13 januari 2016
På landsbygden finns det stora möjligheter att skapa sysselsättning åt alla som inte har ett vettigt jobb att gå till, så kan man tolka diverse uttalanden från regeringskansliet.

Kalmaraffären bra för konkurrensen

Kalmaraffären bra för konkurrensen

marknadskrönika 15 december 2015
Kalmar Lantmän blir av allt att döma danskt. Det enda som skulle kunna sätta käppar i hjulet är ett eventuellt nej från Konkurrensmyndigheten. Det förefaller åtminstone för en utomstående ses som högst osannolikt då konkurrensen mellan aktörer på marknaden för lantbruksförnödenheter bibehålls.

Många fördelar med fler kvigor som kalvar

Många fördelar med fler kvigor som kalvar

marknadskrönika 8 december 2015
I den rådande situationen med högt köttpris och lågt mjölkpris finns det kanske anledning att se över strategin med rekryteringsdjuren.

Rot-en till mycket gott

Rot-en till mycket gott

marknadskrönika 1 december 2015
"Jösses, blev det så dyrt!" Jag har precis fått kostnadsbeskedet från den lokale hantverkaren som hjälper oss att installera köket. "Ja, men du har ju rotavdrag." Han svarar blixtsnabbt, van vid min reaktion.

Till toppen