Annons

Säljrekommendation på sojabönor

Marknadskrönika

Oljeväxterna som soja och raps studsade upp igen - och det är tydligt att det finns ett stort köpintresse från Asien, skriver Torbjörn Iwarson i sin marknadskrönika.

Annons

"Bra nog att prissäkra"

Marknadskrönika

Odlingsvädret fortsätter att vara gynnsamt för att få fram en stor skörd av spannmål och oljeväxter på norra halvklotet, men orosmoln börjar dyka upp på väderhimlen.

Bra odlingsväder håller i sig

Marknadskrönika

Odlingsvädret fortsätter att vara mycket bra runt om i världen. Nu får även den torkdrabbade veteodlingen i USA nederbörd. Detta fick vete- och majsterminerna att falla med 2 procent i veckan som gick.

Havrepriset föll på Chicagobörsen

Marknadskrönika

Veteterminerna har fallit med 5 % i Chicago och 4 % i Paris sedan förra veckans rapporter från FAO/AMIS och USDA. Fodervetet i London handlas 5 % lägre. Priset på havre i Chicago, som varit extremt upptrissat under vårvintern, föll med 17 % för gammal skörd och med mellan 5 % och 7 % för ny skörd.

Tre viktiga rapporter för marknaden

Marknadskrönika

Jag förstår inte vad marknaden såg för positivt under fredagskvällen i Wasde-rapporten, som gjorde att marknaden stängde uppåt. Jag tycker sojabönorna är högt värderade.

"Vetepriset torde stå inför en ordentlig korrektion nedåt"

Marknadskrönika

Vetepriset handlades upp i fredags efter förnyad oro för situationen i Ukraina. Däremot ser väderleksprognoserna för alla veteodlande regioner utom Kansas och Texas bättre ut än på flera år.

Raps och potatis rasade

Marknadskrönika

Rapsfrö av gammal skörd rasade med 7 % på Matif i veckan. En annan stor förlorare var potatis med - 11 %. Matifs veteterminer var oförändrade, medan Chicagos steg med ett par procent, vilket speglar trenden i den väntade skördens storlek.

Svagare utsikter för jordbruksprodukter

Marknadskrönika

Priserna på spannmål och oljeväxter har generellt sett utvecklats positivt, drivna av torka i USA för vete, lägre areal än förväntat i USA för majs, oron för lägre odlad areal och sämre avkastning i Ukraina och av torkan i januari/februari i Brasilien.

Annons
Företagsguiden - se alla annonser här

Köprekommendation på majs

Marknadskrönika

De tre största exportörerna till världsmarknaden av majs, alltså USA, Brasilien och Ukraina, får lägre produktion i år än förra året, som det ser ut idag. Sammantaget förändrar detta läget för spannmål och majs i synnerhet. Vi måste gå över till köprekommendation.

Säljrekommendation - på allt

Marknadskrönika

Marknaden på spannmål och oljeväxter kan stå inför en rekyl nedåt den närmaste tiden, skriver Torbjörn Iwarson i sin marknadskrönika, och går över till säljrekommendation.

Senaste nytt

Annons

Tyck till

Påverkas dina arbetsrutiner av den extrema sommarhettan?

kommentera

ATL Play

See video

Gps-styrning ska ge effektiv radrensning