Annons

Bidrar till styrka på Parisbörsen

Marknadskrönika

Det har varit en både nyhetsfattig och lugn vecka på marknaderna för jordbruksprodukter.

Annons

Prisfall på vete och majs

Marknadskrönika

Wasde-rapporten och lagerstatistiken var allmänt negativ för marknaden och resulterade i prisfall i såväl vete som majs och sojabönor.

Vete ner, majs och soja upp

Marknadskrönika

Året har börjat med fallande priser på vete, men stigande priser på majs, sojabönor, rapsfrö, potatis och mjölk.

Etanol föll från rekordnivå

Marknadskrönika

Ett lägre oljepris och därmed ett lägre etanolpris borde kanske leda till lägre pris på majs, men det är inte alls säkert, skriver Torbjörn Iwarson i årets sista marknadskrönika.

Oljeeffekten inte nått jordbruksråvaror - än

Marknadskrönika

Vetepriset steg i veckan med fem procent på Matif och med fyra procent i Chicago, efter måndagens sänkning av crop condition i USA, och framförallt för att det ukrainska, ryska och vitryska höstvetet verkar ha stora problem.

Franskt vete - en vinnare

Marknadskrönika

Marknaderna för jordbruksprodukter var ganska lugna i veckan. Oron för utvintring av höstvetet i USA har lagt sig. Franskt vete fortsätter att vinna exportordrar, i veckan både till Egypten och till USA, vilket ger stöd för en prisuppgång på Matif, men inte i Chicago.

Vetepriset stiger

Marknadskrönika

Trots att WASDE-rapporten var rätt intetsägande blev det stora kursrörelser i veckan.

Förbudet mot neonikotinoider oanade effekter

Marknadskrönika

Det var en generellt sett en vecka med prisnedgångar på jordbruksprodukter. Prisfallet på mjölk har nu spritt sig till USA, där Klass III mjölk föll med 10 % i pris i veckan.

Annons
Företagsguiden - se alla annonser här

Arla måste sänka mjölkpriset

Marknadskrönika

Priset på sojamjöl för omedelbar leverans fortsatte att stiga kraftigt i veckan, +11 %, vilket drog med sig sojabönorna. Det var uppåt även för majs och vete.

Prisras på mjölk avtagit

Marknadskrönika

Sentimentet i marknaden har svängt till mer positivt de senaste veckorna, vilket avspeglas inte bara i de prisuppgångar som skedde i veckan, utan också i att spekulantkollektivet den senaste månaden köpt tillbaka en del av den korta position de haft i terminsmarknaden enligt CFTC:s Commitment of Traders-rapporter.