Annons

Smörpriser under press

Marknadskrönika

Det fortsatta prisfallet i vegetabilisk olja kommer att fortsätta att sätta press på smörpriset. Antagligen får vi ett smörberg i Finland. Vi rekommenderar ändå köp av terminer på smör, men stannar på neutral för SMP, skriver Torbjörn Iwarson i sin marknadskrönika.

Annons

Rysk aggression oroar

Marknadskrönika

Spänningen var stor inför det amerikanska jordbruksdepartementets WASDE-rapport. När den väl kom var den någorlunda i linje med förväntningarna, med övervikt åt det negativa hållet.

Importstopp sänker terminspris på mjölk

Marknadskrönika

Rysslands importstopp, i strid med WTO-reglerna och av allt att döma genomförd med hjälp av Brasilien, har sänkt terminspriset för mjölkråvara på terminsmarknaden för leverans under hösten och framöver med 15 %, från 3.70 kr/kg till 3.15 kr/kg på ett par dagar.

Allt positivt har redan hänt

Marknadskrönika

Efter sommarens prisrörelser, där vete, majs, soja och raps fallit kraftigt i pris, anser vi att det mesta av de exceptionellt positiva faktorerna för årets skörd är diskonterade i priset.

Säljrekommendation på sojabönor

Marknadskrönika

Oljeväxterna som soja och raps studsade upp igen - och det är tydligt att det finns ett stort köpintresse från Asien, skriver Torbjörn Iwarson i sin marknadskrönika.

"Bra nog att prissäkra"

Marknadskrönika

Odlingsvädret fortsätter att vara gynnsamt för att få fram en stor skörd av spannmål och oljeväxter på norra halvklotet, men orosmoln börjar dyka upp på väderhimlen.

Bra odlingsväder håller i sig

Marknadskrönika

Odlingsvädret fortsätter att vara mycket bra runt om i världen. Nu får även den torkdrabbade veteodlingen i USA nederbörd. Detta fick vete- och majsterminerna att falla med 2 procent i veckan som gick.

Havrepriset föll på Chicagobörsen

Marknadskrönika

Veteterminerna har fallit med 5 % i Chicago och 4 % i Paris sedan förra veckans rapporter från FAO/AMIS och USDA. Fodervetet i London handlas 5 % lägre. Priset på havre i Chicago, som varit extremt upptrissat under vårvintern, föll med 17 % för gammal skörd och med mellan 5 % och 7 % för ny skörd.

Annons
Företagsguiden - se alla annonser här

Tre viktiga rapporter för marknaden

Marknadskrönika

Jag förstår inte vad marknaden såg för positivt under fredagskvällen i Wasde-rapporten, som gjorde att marknaden stängde uppåt. Jag tycker sojabönorna är högt värderade.

"Vetepriset torde stå inför en ordentlig korrektion nedåt"

Marknadskrönika

Vetepriset handlades upp i fredags efter förnyad oro för situationen i Ukraina. Däremot ser väderleksprognoserna för alla veteodlande regioner utom Kansas och Texas bättre ut än på flera år.

Annons

Tyck till

Har du drabbats av översvämningarna de senaste veckorna?

kommentera

ATL Play

See video

"Inget lätt beslut att ta"