Annons

Använd inte Matif för prissäkring

Marknadskrönika

Matif uppfyller inte kraven som man ska ställa på en terminsbörs, menar ATL:s marknadskrönikör Torbjörn Iwarson.

Annons

Stigande priser på börserna

Marknadskrönika

Det skedde en allmän återhämtning i priserna för spannmål och oljeväxter förra veckan. Sojamjöl, majs och vete steg med mellan tre och fyra procent.

Tecken på trendbrott

Marknadskrönika

Priserna på jordbruksprodukter har fallit mycket, mer än de flesta andra råvaror i år.

Extremvärde på mjölkpulver

Marknadskrönika

Många tolkar det oförändrade priset på Fonterra-auktionen som att "nu är botten nådd". Det är sällan så. Ofta fortsätter trenden längre än de flesta kan föreställa sig, skriver Torbjörn Iwarson i veckans marknadskrönika.

Rapporter negativa för prisutvecklingen

Marknadskrönika

Wasde- och FAO-rapporterna var solitt negativa för prisutvecklingen framöver, skriver Torbjörn Iwarson i marknadskrönikan. 

Rysk importstopp påverkar efterfrågan negativt

Marknadskrönika

Rysslands importembargo slår mot produktionen av mjölk och kött, och det kommer att påverka efterfrågan på foderspannmål negativt, skriver Torbjörn Iwarson i sin marknadskrönika.

Smörpriser under press

Marknadskrönika

Det fortsatta prisfallet i vegetabilisk olja kommer att fortsätta att sätta press på smörpriset. Antagligen får vi ett smörberg i Finland. Vi rekommenderar ändå köp av terminer på smör, men stannar på neutral för SMP, skriver Torbjörn Iwarson i sin marknadskrönika.

Rysk aggression oroar

Marknadskrönika

Spänningen var stor inför det amerikanska jordbruksdepartementets WASDE-rapport. När den väl kom var den någorlunda i linje med förväntningarna, med övervikt åt det negativa hållet.

Annons
Företagsguiden - se alla annonser här

Importstopp sänker terminspris på mjölk

Marknadskrönika

Rysslands importstopp, i strid med WTO-reglerna och av allt att döma genomförd med hjälp av Brasilien, har sänkt terminspriset för mjölkråvara på terminsmarknaden för leverans under hösten och framöver med 15 %, från 3.70 kr/kg till 3.15 kr/kg på ett par dagar.

Allt positivt har redan hänt

Marknadskrönika

Efter sommarens prisrörelser, där vete, majs, soja och raps fallit kraftigt i pris, anser vi att det mesta av de exceptionellt positiva faktorerna för årets skörd är diskonterade i priset.

Tyck till

Tycker du det är bra att slakterierna inför öppnare prislistor?

kommentera

ATL Play