Gå till innehåll
 • svg_commentsatlicons_arrow-11atlicons_arrowsvg_facebooksvg_linkedinsvg_mailatlicons_menuatlicons_molnigtsvg_playsvg_searchatliconssvg_twitteratlicons_facebook_fatlicons_loginatlicons_like
  ❯ Ledare 16 december 2014

  Maskinåldern gör många yrken osäkra

  Lantmästare och skogsmästare verkar vara någorlunda säkra framtidsyrken, enligt Stiftelsen för strategisk forskning. Många andra yrken som vi känner till i dag kommer att försvinna, skriver ATL:s politiske redaktör Lars Vernersson.

  Lantmästare eller präst. Det är två rätt säkra framtidsyrken. Väldigt många yrken är annars osäkra när ”den andra maskinåldern” nu kommer över oss. Inte mindre än hälften av alla jobben i Sverige riskerar att försvinna inom 20 år på grund av robotisering, digitalisering och automation.

  Med industrialiseringen, den första maskinåldern, kunde människor bli högproduktiva om de arbetade vid en maskin. Men i den andra maskinåldern behövs de inte längre – de kan ersättas av en 3D-skrivare.

  Det är Stiftelsen för strategisk forskning som presenterar denna omvälvande framtidsvision. Fast vi är ju redan en bit på väg. Vi kan till exempel checka ut själva från livsmedelsbutiken och vi kan åka förarlösa tåg. Redan finns teknik, men inte lagstiftning, för förarlösa traktorer, bilar och lastbilar.

  Snart kan datorer ställa säkrare diagnoser än en läkare, robotar vårda sjuka och en androidrörmokare laga läckor i trånga utrymmen. Lokförare, bokförare och kassör är utrotningshotade yrken.  Yrken som löper minst risk att försvinna på grund av automatisering är sådana som kräver originalitet, konstnärlighet, social förmåga, förhandlingsförmåga och omtanke om andra människor. Skogsmästare, lantmästare och speciallärare nämns som sådana i rapporten. Verkställande direktörer och politiker är också rätt säkra yrken.

  Risken är förstås att samhället delas, å ena sidan de som har kunskaperna som behövs i detta automatiserade samhälle, å andra sidan de som inte har det. Om 2,5 miljoner jobb försvinner ställer det krav på vad det ska bli av alla som blir överflödiga.

  Givetvis måste skolan hänga med i svängarna och utbilda för det nya samhället. Den har ju inte lyckats så värst det senaste decenniet, men om robotar ersätter lärarna kanske det går bättre?

  Den gröna sektorn har gått före i den här utvecklingen. Kostnadspress har lett till att allt färre människor sköter allt mer med maskiners och automatiserade processers hjälp.

  Men lantmästare och skogsmästare verkar i alla fall vara yrken med lång hållbarhetstid. Liksom präst och politiker. Och rimligen programmerare, även om detta yrke inte nämns i rapporten. Kan vara något att tänka på när barnen ska välja linje.

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? Logga in här för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen