Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 6 november

  Biobränsleförbuden gynnar bara fossilindustrin

  Miljön och jordbruket förlorade när Europaparlamentets miljöutskott nyligen röstade om nya regler för förnybar energi. Det tas varje tillfälle att skärpa miljökraven på gröna bränslen utan att ställa några som helst krav på den största miljöboven – det fossila bränslet, skriver Christofer Fjellner, Moderaterna.

  Europas gröna vänster som förut föreslog huvudlösa satsningar på etanol har svängt och bekämpar den numera med full kraft. För 15 år sedan såg Miljöpartiet och Socialdemokraterna etanolen som en mirakelmedicin för klimatet.

  Nu ska allt rullas tillbaka. Europas socialdemokrater och miljöpartister lyckades i förra veckans omröstning driva igenom en utfasning av grödbaserade drivmedel till 2030.

  Det slutade tyvärr inte där. Miljöpartiets gröna grupp och Socialdemokraterna drev igenom förändringar som även försvårar utvecklingen av andra generationens biobränslen. Bland annat stryks tallolja och biobaserade hushållssopor från listan över sådant som klassas som avancerade drivmedel. Ett beslut som går stick i stäv med det EU tog för bara två år sedan och som riskerar att dra undan mattan för framtida investeringar.

  Om vi ska klara den gröna omställningen får det bästa inte bli det godas fiende. Om dessa beslut skulle stå sig minskar incitamenten att överge det riktigt dåliga fossila bränslet för bränslen som utan tvekan är bättre för miljön som etanol, FAME och HVO. För Sveriges del skulle det innebära att målet om att minska utsläppen med 70 procent fram till 2030 blir snudd på omöjligt att klara.

  Men för den skogliga biomassan lyckades vi åtminstone stoppa de värsta dumheterna. Den linje som jag och min partigrupp drev i frågan om hållbarhetskriterier för biomassa och drivmedel fick stöd. Vi fick bort de värsta klåfingriga och planekonomiska kraven på avverkningstillstånd och handelsbegränsningar.

  I stället lyckades vi få majoriteten att ställa sig bakom ett riskbaserat tillvägagångssätt för att avgöra om den skogliga biomassan möter hållbarhetskriterierna. Det är en tydlig seger för det svenska skogsbruket.

  Jag röstade givetvis emot att fasa ut etanolen och i praktiken sätta stopp för talloljediesel och biogas från hushållssopor. Men det förvånar mig faktiskt att den enda av de andra svenskarna ledamöterna som deltog i omröstningen, Socialdemokraternas Jytte Guteland, inte kunde ta ställning till detta utan lade ner sin röst.

  I början av nästa år ska hela Europaparlamentet ta ställning till reglerna. Nu gäller det att alla som bryr sig om det svenska skogsbruket och som vill använda biobränslen för att bekämpa klimatförändringarna hjälps åt och försöker övertala våra socialdemokratiska och liberala vänner både i Bryssel och Sverige. Om vi inte lyckas finns bara en vinnare, och det är fossilindustrin.

  Christofer Fjellner (M)

  Europaparlamentariker

  SYNPUNKT: Låt skogsägaren sköta sin skogPREMIUM: Pickupen som blev en guldkalvATL-TV: Slut med gas i Jordberga

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Till toppen