Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

  Vill teckna brännvinskungen levnad

  Brännvinskungen och den liberale politikern LO Smith levnadsöde är okänt för många. The Absolut Company och Centrum för Näringslivshistoria hoppas nu att lantbrukare runt om i landet kan bidra med kunskap om honom.

   Entreprenören LO Smith levnadsöde ska tecknas med hjälp av lantbrukare.
  Bild 1/2 Entreprenören LO Smith levnadsöde ska tecknas med hjälp av lantbrukare. FOTO: Pernod Ricard
   LO Smiths sigill finns på flaskan än i dag, men vem var han egentligen?
  Bild 2/2 LO Smiths sigill finns på flaskan än i dag, men vem var han egentligen?

  Namnet Absolut Vodka är välkänt. Bakom det finns entreprenören och den liberale riksdagspolitikern LO Smith, som var först i landet att rena brännvin från finkel. Hans sigill finns på flaskan än i dag. Men vem var han egentligen?

  För många är hans levnadsöde okänt och nu vill The Absolut Company som äger varumärket återuppväcka Absolut Vodkas och LO Smiths historia. Tillsammans med Centrum för Näringslivshistoria vill de nu nå ut till lantbrukare som kan bidra med hittills okända uppgifter som rör hans och Absolut Vodkas historia.

  Fascinerande levnadsöde

  – Det är ett fantastiskt levnadsöde, vi själva är förvånade över att så litet om honom är känt. Många känner igen industrimän från 1800-talet, men här har vi en person som dagligen förekom i Aftonbladet och som många som många på Stockholms gator kände igen, en man med ett stort rött skägg, säger Paula Eriksson vid Pernod Ricard.

  Entreprenör i unga år

  LO Smith föddes i en lantbrukarfamilj utanför Kristianstad 1836 men lämnade redan som barn föräldrahemmet för att klara sig själv. Han blev entreprenör redan i tonåren och reste runt i Europa och tog med sig idéer hem till Sverige. Det var i Frankrike som han kom i kontakt med ett företag som tog bort finkel och kort efter det började han tillverka eget brännvin i en fabrik på Reimersholme i Stockholm. Efter det började han att bygga upp sin rikedom.

  Stred för allmän rösträtt  På många sätt var han före sin tid. Han stred för arbetarnas rättigheter och drev frågan om allmän och lika rösträtt. Han bilade en postbank där arbetare kunde spara pengar. Han tyckte att arbetarna alltid ställt upp på honom och betonade att han aldrig skulle ha lyckats utan dem.

  Förmodligen upplevde många honom som ett hot. Han trodde på individens frihet och gav sig aldrig utan strid.

  – Han ställde krav som hotade somligas privilegier, säger Paula Eriksson.

  The Absolut Company tycker att LO Smith förtjänar att lyftas fram.

  – Det är viktigt att känna till sitt ursprung i dag. Vi började titta på vårt eget ursprung och inser att han stred för så mycket som vi står för i dag, säger Paula Eriksson.

  PREMIUM. Vodkan viktig för odlarnaPREMIUM. Europa målet för premiumvodkanPREMIUM. Bengt Persson vill ha 2,3 miljoner i skadeståndLäs mer: Skånsk vodkaproducent stämmer Absoluthttp://www.atl.nu/lantbruk/skansk-vodkaproducent-stammer-absolut/http://www.atl.nu/lantbruk/bengt-persson-vill-ha-23-miljoner-i-skadestand/

  Till toppen