Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    ❯ Lantbruk 1 februari 2012

    "Vi har löst honungens gåta"

    Hejdå penicillin - välkommen honung. Lundaforskare planerar att föra in svensk ljunghonung med sina hälsobringande effekter i sjukvården.

    Honung har flera hälsosamma effekter och det som främst gör honungen läkande är mjölksyrabakterierna som finns i binas mage. De dör dock så fort honungen är mogen.

    Nu sysslar två forskare vid Lunds universitet med att odla fram mjölksyrabakterier och föra in dem i vanlig honung.

    Ersätta antibiotika

    Forskarna har undersökt vad som gör att honung kan ha samma effekt som antibiotika och konstaterar att det handlar om mjölksyrabakterierna. När nektarn förenas med bakteriernas bildas ämnen som kan liknas vid antibiotika.

    – Vi anser att vi har löst honungens gåta, säger Tobias Olofsson, doktor i livsmedelsteknik till TT.



    Forskarmålet är att ersätta antibiotika på flera områden.

    – Jag har forskat tillsammans med dem som tagit in manukahonungen på de brittiska sjukhusen (se länkad artikel, reds.anm). En sak som kom fram där var att ljunghonung, som vi har gott om i Skandinavien och som också finns i Skottland, är lika bra.

    Till toppen