Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Lantbruk 17 februari

  Genforskare förlorar striden om patent

  De två forskare som upptäckte gentekniken CRISPR-Cas9 får inget patent. I stället går det till forskare vid Broad Institute, eftersom de var de första att använda tekniken. Det rapporterar Vetenskapsradion.

  FOTO: Mostphotos

  Det var Emmanuelle Charpienter, tidigare gästprofessor vid Umeå universitet, och Jennifer Doudna vid universitetet i Berkley som upptäckte gentekniken CRISPR-Cas9.

  Men de blir snuvade på patentet. Nu har det amerikanska patent- och registreringsverket beslutat att ge det till forskarna som först använde den nya tekniken.

  Charpeinter och Doudna har inte bestämt om de ska överklaga beslutet.

  Kontrollerad förändring

  Med den nya gentekniken är det möjligt att göra mutationer hos bestämda gener och få en mer kontrollerad förändring än hos de traditionella metoderna. Dessutom går det att göra flera förändringar i arvsmassan på en gång.

  Längre hållbarhet  Forskare vid SLU har tagit fram en ny potatissort som är avsedd för stärkelseindustrin. De har lyckats ta bort en av komponenterna i stärkelsen och nu kan potatissorten lagras längre.

  Den nya gentekniken kan användas på djur också. Kunskaperna är dock inte tillräckligt stora ännu. Hittills har försöken gjorts på möss, men forskare vid Karolinska institutet tror att försök på djur som påminner om människor snart blir verklighet.

  Till toppen