Gå till innehåll
  • svg_commentsatlicons_arrow-11atlicons_arrowsvg_facebooksvg_linkedinsvg_mailatlicons_menuatlicons_molnigtsvg_playsvg_searchatliconssvg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login atlicons_like
    ❯ Lantbruk 19 mars

    Ung entreprenör såg möjlighet i kycklinguppfödning

    JONSTORP.

    22 år gammal startade Alexandra Cronqvist eget som kycklinguppfödare. Genom att utveckla verksamheten stegvis hoppas hon kunna behålla djurlivet på sin föräldragård.

     När ATL är på besök är hälften av kycklingarna skickade till slakt. När rummet är tomt rengör Alexandra Cronqvist och låter det stå tomt i två veckor.
    När ATL är på besök är hälften av kycklingarna skickade till slakt. När rummet är tomt rengör Alexandra Cronqvist och låter det stå tomt i två veckor. FOTO: Jonatan Jacobson

    Alexandra Cronqvist växte upp på en gård i Jonstorp någon mil öster om Halmstad där hennes föräldrar Magnus och Maria Cronqvist bedrev spannmålsodling och uppfödning av grisar.

    Med tiden valde de att avveckla djuruppfödningen och då såg Alexandra möjligheten att starta en egen verksamhet på gården. Efter att ha undersökt marknaden föll valet på kycklinguppfödning.

    – När jag pluggade på naturbruksgymnasium var det minst fokus på uppfödning av slaktkycklingar. Senare upptäckte jag att det inte heller fanns så många småskaliga producenter av större kycklingar så jag bestämde mig för att satsa på ungtuppar, säger Alexandra Cronqvist.

     När ATL är på besök är hälften av kycklingarna skickade till slakt. När rummet är tomt rengör Alexandra Cronqvist och låter det stå tomt i två veckor.
    När ATL är på besök är hälften av kycklingarna skickade till slakt. När rummet är tomt rengör Alexandra Cronqvist och låter det stå tomt i två veckor. FOTO: Jonatan Jacobson

    Se om efterfrågan fanns

    Hon började med att beställa 100 stycken kycklingar för att se om det fanns någon efterfrågan. Testomgången föddes upp utomhus i vindskydd och försöket föll väl ut med en god försäljning.



    22 år gammal startade hon 2014 företaget Ekbackens fågel och började bygga om en 140 kvadratmeter stor del av det gamla grisstallet. Förutom installationen av foderutrustningen så sänktes golvnivån med 80 centimeter för att underlätta vid utgödsling och städning.

     Alexandra Cronqvist tycker om att träffa kunder och ute på matmarknader så ofta hon kan.
    Alexandra Cronqvist tycker om att träffa kunder och ute på matmarknader så ofta hon kan. FOTO: Jonatan Jacobson

    Dessutom byggde hon ett fönsterparti vid en kortsida för att underlätta vid eventuella gårdsbesök. Hennes affärsidé har hela tiden varit att satsa på kvalitet och djurens välbefinnande framför kvantitet.

    – Enligt reglerna hade jag kunnat ha tre gånger så många kycklingar här men jag kör på maximalt 500 stycken per omgång så att de ska ha gott om plats, säger Alexandra Cronqvist.

     När kycklingarna är små äter de startfoder men går senare över till ett andfoder.
    När kycklingarna är små äter de startfoder men går senare över till ett andfoder. FOTO: Jonatan Jacobson

    Satsa på ungtuppar

    Hon har valt att satsa på ungtuppar av rasen Ross som hon låter växa till sig under nästan dubbelt så lång tid jämfört med vad som är vanligt vid kycklingproduktion. Foderblandningen har en lägre proteinhalt som egentligen är avsedd för änder.

    FAKTA SVENSK FJÄDERFÄPRODUKTION:

    Totalt slaktades det 152 200 ton fjäderfä i Sverige under 2016. Det motsvarar en ökning på drygt fem procent jämfört med 2015 och knappt 14 procent jämfört med 2014.

    Källa: Jordbruksverket

     Rädslan för fågelinfluensa har gjort att kycklingar nu får spån istället för halm att sprätta runt i.
    Rädslan för fågelinfluensa har gjort att kycklingar nu får spån istället för halm att sprätta runt i. FOTO: Jonatan Jacobson

    Ekbackens kycklingar skickas på slakt när de är tio eller elva veckor gamla och då väger de i snitt 2,7 kilo. Hon kör själv ner kycklingarna i två omgångar till Kärra Gårdsslakteri & Rökeri i Ängelholm.

    Efter slakten styckar hon fåglarna och röker även en del detaljer på plats. 200 kycklingar levereras direkt till en grossist i Göteborg. Resterande del säljs lokalt i fem olika varianter av köttlådor som hämtas direkt på gården eller vid upphämtningsplatser i trakten.

     Besökare kan studera kycklingarna genom ett stort fönster.
    Besökare kan studera kycklingarna genom ett stort fönster. FOTO: Jonatan Jacobson

    Tror på närproducerat

    I dagsläget satsar Alexandra Cronqvist hellre på närproducerat än ekologiskt.

    – Jag upplever att de flesta av mina kunder tycker det är viktigare att handla närproducerat och att djuren har det bra. Mina kunder gör ofta gårdsbesök eftersom de vill se med egna ögon hur det går till här, säger Alexandra Cronqvist.

    Även om hon trivs med kycklinguppfödningen så saknar Alexandra Cronqvist grisarna som hon växte upp med. Förra året skaffade hon därför tio utegrisar som slaktades och såldes som köttlådor i hennes kundkrets.

    Grisköttet gick åt så till våren kommer hon att köpa in en ny omgång. Kanske kan det även bli tal om ett litet antal nötdjur i framtiden.

     Ekbackens fågel säljer kycklingarna hela eller i olika sorters köttlådor.
    Ekbackens fågel säljer kycklingarna hela eller i olika sorters köttlådor. FOTO: Jonatan Jacobson

    Även anställd

    Djuruppfödningen på gården är än så länge inget heltidsjobb för Alexandra Cronqvist, hon arbetar även som anställd på Granngården i Halmstad. Vid årsskiftet räknar hon med att ha betalt av hela ombyggnationen av grisstallet.

    – Kanske kan det bli aktuellt att bygga kyl och chark i framtiden. Det känns bra att bygga upp verksamheten i små steg. Förhoppningsvis kan det bli ett sätt för mig att kunna ta över gården en dag, säger Alexandra Cronqvist.

    FAKTA EKBACKENS FÅGEL

    Företagsform: Enskild firma

    Antal anställda: En person, extra personal vid behov

    Omsättning: Cirka 500 000 kronor

    Resultat: Cirka 80 000 kronor

    Vinstmarginal: Runt 15 procent

    Lokalyta: 140 kvadratmeter

    Storlek på investering: Ombyggnationen av grisstallet kostade 350 000 kronor

    Kalkyl vid investering – så räknar vi: Kostnaden för investeringen är betald vid årsskiftet

     Alexandra Cronqvist.
    Alexandra Cronqvist. FOTO: Jonatan Jacobson

    LÄS MER: Entreprenörens väg till framgångLÄS MER: Årets vinnare inspirerar unga

    Kommentarer

    Genom att kommentera på ATL.nu så godkänner du våra regler.

    Så här läser du vidare

    Är du redan prenumerant? Logga in här för att läsa vidare


    Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

    • Utvald kvalitetsläsning
    • Viktiga analyser och extramaterial
    • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
    • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
    Prova-på-pris
    49:-/mån
    • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
    • Ingen bindningstid
    • Spara 150 kr
    Till toppen