Gå till innehåll
 • svg_commentsatlicons_arrow-11atlicons_arrowsvg_facebooksvg_linkedinsvg_mailatlicons_menuatlicons_molnigtsvg_playsvg_searchatliconssvg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login atlicons_like
  ❯ Lantbruk 26 maj 2016

  Två veckor kvar – ingen varg skjuten

  Skyddsjakten på den varg som tros hålla till i Sjundaområdet och som rivit får vid Molstabergs säteri avslutas den 10 juni. Enligt jaktledare Anders Broby har de än så länge bara gjort tveksamma observationer av varg i området.

  – I lördags fann vi halvfärsk skit, men det kan vara så att den har rört sig bort från området. Det är vandringstider för varg nu, säger Anders Broby.

  FOTO: Istock

  Enligt den senaste bedömningen håller tre vargar till i ett område på 15 000 hektar, men bara en av dem får skjutas fram till den 10 juni. Plötsligt kan det komma tips från allmänheten som sett varg eller så är det tips om färsk spillning. Då åker jaktlaget ut direkt.

  – Då har vi stor chans att lyckas och är snabbt på plats. Vargen är mycket trogen sina vandringsleder så vi följer vargens vägar eller så sitter vi längs med dem. Det brukar bli utslagsgivande. En timme senare kan vargen befinna sig på samma plats. Det gäller att följa sådana nyckelbeteenden, säger Anders Broby.

  Fått kontakt

  Ett annat sätt är att leta spillning med lampa på åkrarna och sedan spåra med hjälp av hundar.

  – Vi har fått en del kontakt när det gäller spår och spillning, men jag undrar om vargarna inte rört sig bort mot andra områden. Det är dock min subjektiva bedömning, säger han.

  “Större förståelse”  Anders Broby vill inte berätta hur många de är som jagar vargen, men säger att de är tillräckligt många. Han har än så länge inte fått ta emot några allvarligare hot för att han jagar varg.

  – Inte ännu. Ta i trä. Jag var rädd för det först, men tycker att det har normaliserats nu och antagit en mer rimlig nivå. Folk börjar få större förståelse för varför vi jagar, säger han.

  LÄS MER: 1 000 djur ut på bete igen på Molstaberg

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? Logga in här för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen