Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 september 2011

  Tung väg för bredbanden att nå landsbygden

  Snabba bredbandsuppkopplingar blir allt viktigare för att driva ett framgångrikt landsbygdsföretag. Regeringen satsar nya pengar, men LRF ser varierat intresse för att vara med.

  Medan statsbor bara behöver ansluta sladden till vägguttaget för ögonblicklig bredbandsuppkoppling krävs stort lokalt och tidskrävande engagemang för landsbygdsbor och företag att uppnå samma sak. De måste skapa hela kedjan själva: bilda bredbandsföreningar för att ta hand om allt från tillståndsfrågor, finansiering, upphandling av tjänster med mera.

  Bara privata engagemang

  I kommersiellt ointressanta landsbygdsområden är det bara privata engagemang som driver bredbandsutbyggnaden och för att göra det ekonomiskt möjligt för dessa, allokerar staten ytterligare 495 miljoner kronor via landsbygdsprogrammet.

  Kostnaden för att bredbandsansluta ett landsbygdshushåll uppskattas till mellan 35 000-40 000 kronor. Hushållens betalningsförmåga uppskattas till cirka 20 000-25 000 kronor.

  Välkomnar pengar

  Västra Götalands län, ett av de län som säger sig ligga långt ner i utbyggnadsligan, välkomnar pengarna eftersom man annars tvingats säga nej till intresseanmälningar från ett 30-tal bredbandsföreningar, som representerar ungefär 8 000 hushåll.

  – I höstas exploderade intresset och det är teknikförändringen som driver på det. De gamla kopparledningarna håller inte länge utan måste ersättas med fibernät, säger Länsstyrelsens sektionschef Gabriel Skarbäck.

  I dagsläget uppskattas bara 23 procent av hushållen i länet ha tillgång till bredband via fiber jämfört med rikssnittet på 33 procent. Post och Televerket definierar bredband som tillgång på 2 Mbit/sekund men med allt tyngre trafik ligger det verkliga behovet på mellan 5 och 10 Mbit/sek.

  Insett vikten

  Affärsutvecklare Håkan Lindström på LRF Mälardalen ifrågasätter om medlemmarna insett vikten av en snabbt och tillförlitlig internetanslutning.

  Han varnar landsbygdsföretagare för att ta tillgången till ett snabbt internet på för lite allvar och risken för att förlita sig på mobilnätet, som inte alls kommer att byggas ut i den takt och omfattning som skulle behövas. Mobilnätsuppgraderingen med 3G och 4G kommer till stora delar undgå landsbygden, befarar han.

  Ingen riktig framtid

  – Maskintillverkare och den ökade digitaliseringen, bland annat med mjölkrobotar, kommer att kräva att man kan tanka ned applikationer och det går inte med en adsl- eller mobilanslutning, säger Håkan Lindström, som också menar att en historisk tillbakablick visar på faran för att hamna vid sidan av den tekniska utvecklingen.

  – De byar som i början av 1900-talet inte anslöt sig till elnätet fick heller ingen riktig framtid eller fick göra det senare till långt högre kostnader. Det är samma med bredband i dag.

  Till toppen