Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 december 2013

  Tuffa utmaningar för lammnäringen

  Svensken äter allt mer lammkött, men allt mindre är från svenska djur och produktionen sviker - trots historiskt höga priser.

  Tomas och Anna Olsson driver Norrby gård i Västmanland. Gården består av runt 200 hektar åker varav hälften är gräs och hälften används till spannmålsodling. "Vi älskar lamm, och kör oftast en benfri bit som vi bryner på, in i ugnen, och med potatis till", säger Tomas Olsson.
  Tomas och Anna Olsson driver Norrby gård i Västmanland. Gården består av runt 200 hektar åker varav hälften är gräs och hälften används till spannmålsodling. "Vi älskar lamm, och kör oftast en benfri bit som vi bryner på, in i ugnen, och med potatis till", säger Tomas Olsson.

  Nyligen släppte Statistiska centralbyrån siffror (se faktaruta) över lammproduktionen och vår konsumtion för de tre första kvartalen i år. För svensk får- och lammnäring var det ingen munter läsning.

  Försäljningen av svenskproducerat lammkött har minskat med 6,8 procent och produktionen med nästan lika mycket.

  – Jag är inte förvånad. Vi har haft en positiv konsumtionstrend sedan EU-inträdet. Sedan 2000 har vi en ökad produktionstrend på nästan 10 procent om året. Att det skulle vända någon gång var väntat, säger Tomas Olsson, ordförande för Sveriges Lammköttsproducenter.

  Tillsammans med sin Anna driver de en av Sveriges största lammgårdar, Norrby gård, i Västmanland.

  Förra året

  Att produktionen minskar är en effekt av beslut som togs förra året, enligt Tomas Olsson. Näringen har ett par tuffa år bakom sig med höga kostnader och låga priser.

  I dag är prisläget för proteinfoder, som soja, hög. Trots det har det sett betydligt ljusare ut i år, med lammpriser som ligger på historiskt höga nivåer. Men höga priser innebär inte automatiskt att produktionstrenden vänder direkt.

  Inte blir för små

  Blir det sjunkande miljöersättningar i EU:s nya jordbrukspolitik påverkar det också näringen där många har får som betande naturvårdare.

  Tomas Olsson tror ändå att det går att höja produktionen – och att det krävs för att inte volymerna ska bli för små för marknaden.

  Kunskap och bra modeller för att kunna producera behövs i branschen, enligt honom. Efterfrågan finns där, även om det är svårt att tävla med billig import.

  – Vi måste få mer effektiva tackor, det finns mycket dåligt djurmaterial. Det tror jag är en viktig del, säger Tomas Olsson.

  "Jättedåliga på det"

  En annan stor del är att få konsumenten mer kvalitetsmedveten. Störst utvecklingsmöjlighet ser Tomas Olsson i den betesbaserade produktionen.

  – Där har vi mycket att lära. Vi är jättedåliga på det, säger Tomas Olsson och tar sig själv som exempel som har haft stalluppfödda lamm och en dyr produktion.

  Slaktas på våren

  Det finns pengar att spara och tjäna i att producera på gräs 4-6 månader. Gräs som djuret betar kostar 50-60 öre per kilo TS (torrsubstans). Att ensilera gräset och sedan fodra kostar mellan 2 och 3 kronor per kilo TS, resonerar Tomas Olsson.

  – Många gör inte rätt, vilket gör att lammen inte är slaktfärdiga när man tar in dem till hösten. I stället slaktas de på våren när lammpriserna visserligen är högre, men djuren är äldre och kostnaden större.

  3 kronor högre i snitt

  I år har lammpriset legat nästan 3 kronor högre i snittet. Enligt Tomas Olsson krävs en liten höjning under 2014 i takt med ökade kostnader.

  – Finns efterfrågan på lamm fortfarande kvar och vi inte tappar för stora volymer kommer vi att ha ett positivt pris nästa år, säger Tomas Olsson som kommer ägna julhelgen åt att vila upp sig inför den stora lamningen i januari.

  Norrby gård

  Djuren: 900 tackor. 400 tackor lammar i januari (stalluppfödda primörlamm), 500 tackor lammar till våren, lammen växer upp på gräs och är slaktredo från och med augusti. 
  Gården: 200 hektar åker, hälften gräs och hälften spannmål. 150 hektar naturbeten som fåren betar.

  Om näringen framöver: "Jag vill att alla ska kunna köpa svenska lamm på Ica och Coop och att det ska vara möjligt att vara lönsam lammproducent och leverera till slakterier utan att vara den som leverera lammlådor", säger Tomas Olsson.

  Till toppen