Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Lantbruk 11 augusti

  Stor efterfrågan på svensk honung

  Biodlarna fortsätter att bli fler i Sverige. Bakom ökningen ligger ett ökat intresse för pollinering och biologisk mångfald. Enligt Jonas Eriksson, förbundschef vid Biodlarna, är efterfrågan på svensk honung stor.

   Fler och fler personer blir biodlare i Sverige. Bara i år har 500 personer startat egna bisamhällen.
  Fler och fler personer blir biodlare i Sverige. Bara i år har 500 personer startat egna bisamhällen.

  Det är nionde året i rad som antalet biodlare i Sverige ökar. För tillfället har förbundet cirka 12 700 medlemmar och bara i år har förbundet fått 500 nya medlemmar.

  Den viktigaste förklaringen är ett ökat intresse för pollinering och biologisk mångfald. Jonas Eriksson, förbundschef vid Biodlarna, säger att massmedias bevakning om pollinering ger en biodlingen en skjuts framåt.

  Positiv utveckling

  – Det är en väldigt positiv utveckling. Vi har utsålda kurser och intresset fortsätter att växa. Jag tror att många vill bidra till pollineringen, det är helt enkelt bra att ha ett par bisamhällen, säger han.

  Bland de nya medlemmarna är många kvinnor och det är positivt för föreningsverksamheten. Biodling har varit en traditionellt manlig syssla, slår Jonas Eriksson fast.

  Stor efterfrågan  Årets honungsskörd blir betydligt sämre än vanligt. Kyla och torka har slagit hårt mot bisamhällen och det har saknats föda för insekterna. Många blommor har inte släppt någon nektar.

  Samtidigt är efterfrågan på svensk honung stor och det finns ingen risk för att priset ska pressas nedåt. Och det finns stort utrymme för fler biodlare, säger Jonas Eriksson.

  – För många är biodling ett komplement till annan verksamhet. Det finns de som arbetar i det lilla formatet och säljer honung till butiker i närområdet och så finns de som har storskalig produktion. De svenska butikskedjorna skriker efter svensk honung. Det är en bra exportvara och det finns inga avsättningsproblem inom en överskådlig framtid.

  Ger rundare frukt

  Jons Eriksson pekar även på att lantbruket har mycket att vinna på pollinering från tama bisamhällen. Fruktodlare brukar köpa tjänster av biodlare. Pollineringen ger rundare och finare frukt. Rapsodlingar kan få större avkastning med pollinering från bin som finns i närheten.

  – Det finns ett ökat intresse för biodling från lantbruket, men vi ska inte glömma alla vilda insekter som bidrar till pollineringen. De gör ett bra och viktigt arbete, säger Jonas Eriksson.

  Bra indikator

  Samtidigt är bin en bra indikator på om miljön mår bra. Om de mår bra så gör även miljön det.

  – Bekämpningsmedel är inte bra ur ett insektsperspektiv. Samtidigt är lantbrukets avkastning viktig, men vi behöver ha omsorg om de pollinerande insekterna.

  Men Sverige har ingen bidöd, slår Jonas Eriksson fast.

  – Varroa kom in för några år sedan och de flesta biodlare pekar på det när det gäller problem.

  LÄS MER: Andelsköp av bin ökar i SverigeLÄS MER: Kunderna valde bi-återbäringLÄS MER: Gav mark till dotter – fick avslag på byggeLÄS MER: Hårdare märkning för importhonung

  Kommentarer

  Genom att kommentera på ATL.nu så godkänner du våra regler.

  Till toppen