Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Lantbruk 11 januari

  SMHI utökar vädervarningarna

  SMHI har utökat sina varningar för snö och blåst i stora delar av landet. Ovädret kommer att hålla sig kvar över kvällen och har orsakat många strömavbrott i landet.

  Under dagen har antalet klass 2-varningar utökats. Väderläget är med besvärligt på flera håll i landet med ihållande snöfall samtidigt som det blåser kraftigt.

  – Den kombinationen gör att det kan bli extra besvärligt, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI, till TT.

  Vid 15-tiden var skalans näst högsta varning utfärdad över östra Västernorrland och södra Västerbottens kustland. Sedan tidigare är varningen utfärdad för Hallands län, Sjuhäradsbygden och västra delarna av Jönköpings och Kronobergs län.

  Upp till 10-15 centimeter blötsnö väntas i många områden, vilket i kombination med kraftig vind kan leda till drivbildning och problem i trafiken. Flera tåg och färjor i södra Sverige har ställts in.  Väderläget är och har varit bekymmersamt på flera håll. I Jönköpings län inträffade sju olyckor inom loppet av en timme vid lunchtid, skriver Jönköpings-Posten. I Småland har även flera tågavgångar ställts in, och i Kronoberg har krissamverkansgruppen höjt sin beredskap, skriver Smålandsposten. Även i sydligaste Sverige rapporteras det om flera trafikolyckor och avstängda vägar.

  Strömavbrott

  Flera av de stora nätägarna har även fått problem med strömförsörjningen. Eon hade vid 15-tiden 4 653 rapporterade strömavbrott i Sverige. Störst är problemen i Blekinge (1 952), Östergötland (1 071) och Skåne (627) där antalet pågående strömavbrott anges inom parentes.

  Vid samma tidpunkt hade även Vattenfall har 19 pågående avbrott där 3 153 kunder är berörda. Merparten av kunderna bor i ett bälte över Västra Götaland, Södermanland-, Stockholm- och Uppsala län.

  Under morgonen rapporterades det även om nedblåsta träd över tågspår och vägar. Nedfallna träd gjorde bland annat att tågtrafiken på Bohusbanan fick ställas in under morgonen, skriver Kungälvs-Posten.

  Till toppen