Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Lantbruk 13 september

  Slakteridirektör arresterades

  Slakteridirektörerna lever högt och farligt i Brasilien. Vid en polisrazzia på onsdagsmorgonen arresterades Wesley Batista, vd för köttgiganten JBS.

   Vdn för köttjätten JBS har arresterats i en razzia som genomfördes av brasiliansk polis.
  Vdn för köttjätten JBS har arresterats i en razzia som genomfördes av brasiliansk polis. FOTO: Ann Lindén

  Hans bror Joesley Batista, tidigare ordförande i JBS, gick frivilligt till polisen den gångna helgen. De är misstänkta för insiderhandel kopplad till bolaget där de är storägare.

  JBS, som är världens största köttproducent, avslöjades i våras med fingrarna långt nere i smeten. Bolaget hade bland annat använt ruttet kött i olika charkprodukter som sedan sålts över världen.

  Mutade politiker

  Hanteringen hade pågått en längre tid och för att hålla den i gång hade ett stort antal högt uppsatta brasilianska politiker och tjänstemän mutats. Riksåklagaren anklagade i juni till och med Brasiliens president Michel Temer för att ha tagit mutor från JBS.

  Alla anklagelser mot JBS är ännu inte fullt utredda men bolaget har fått böter på 25 miljarder svenska kronor. Mycket pengar, även för en koncern som omsätter 425 miljarder kronor om året. Därför har JBS börjat sälja av en del av bolagen man äger i länder som Argentina, Irland och Uruguay.  LÄS MER: Köttjätte åker på miljardböter

  LÄS OCKSÅ: Oklart om otjänligt hästkött nått Sverige

  PREMIUM: Sveaskog säljer stadsnära skog

  Kommentarer

  Genom att kommentera på ATL.nu så godkänner du våra regler.

  Till toppen